U bent hier

Meunsternimmer over de verwarde cavia

Elke veertien dagen, op dinsdagmorgen rond 7.20 uur is Ameland-reporter Jeanet de Jong Meunsternimmer op Omrop Fryslân. Vandaag gaat het over het festivaljaar 2018. Vandaag gaat het over de politiek en De verwarde cavia.

Meunsternimmer, monsternemer, is een dagelijks onderdeel van het ochtendprogramma van Jacob Stelwagen. Elke ochtend om iets na kwart over zeven zoekt Stelwagen contact met een journalist in de provincie of iemand die op enige wijze betrokken is bij het nieuws, om te vragen wat hem of haar is opgevallen in de media. Er is een clubje van tien gasten dat het nieuws in de gaten houdt en daar op de dag van hun bijdrage live voor de radio over vertelt. Omrop Fryslân radio op 92.2 FM.

Ameland was een paar keer in het nieuws, afgelopen week. Gisteren is de film gepresenteerd over het mooiste gebouw van Noord Nederland, als het er nog had gestaan. Het Camminghaslot. Jan van Dijk van het Museum Sorgdrager vertelde er al over op de radio. De opening was een feestje. Het is prachtig om te zien hoe met digitale technieken een periode uit de geschiedenis tot leven kan worden gebracht. Een aanrader.

Ach, en verder was Ameland nog wel een paar keer in het nieuws, al was het om minder vrolijke redenen. De landelijke formatie is niet gelukt en de informateur kan opnieuw beginnen, zagen we gisteren op het Journaal. Op lokaal niveau zit Ameland in hetzelfde schuitje. We hebben een nieuw college nodig omdat een dikke maand geleden een van de wethouders ontslag nam. 

Twee informateurs gingen aan de slag en zij kwamen met een advies voor een minderheidscollege. Nog voor ze hun advies konden toelichten in een raadsvergadering knapte het als een zeepbel uit elkaar. De PvdA, een eenvrouwsfractie op Ameland, vertrouwde er niet op dat de samenwerking met CDA en VVD goed uit zou pakken en trok zich terug. Daar stonden de informateurs weer met lege handen en zit Ameland nog steeds met een driekwart college.

Vorige week was een vermakelijke raadsvergadering. A'82 en ABA, we kunnen de twee wel aartsrivalen noemen, roken hun kans en zaten staande de vergadering naar elkaar te lonken tot het tot een openlijke liefdesverklaring van A'82 aan ABA kwam. Toen was het tijd voor een schorsing, waar de voorman van ABA fluitend van terug kwam. Verliefd! HIj was verliefd. Nu zitten A'82 en ABA om tafel en proberen een college te formeren.

We hebben kunnen volgen hoe Rutte en zijn collega's het doen. Zolang er geformeerd wordt zeggen ze niets over de onderhandelingen. Toen het gisteren klapte kwamen ze allemaal naar buiten met hetzelfde riedeltje. Op Ameland doen de politici dat anders. Ze sturen over en weer verklaringen en sturen brieven naar de pers die als ingezonden worden geplaatst. Gisteren stuurde zelfs de ex-informateur een openbare brief. Hij ging er met gestrekt been in en somde een aantal halve waarheden op die zijns inziens door de verschillende partijen naar voren waren gebracht. 

Tot slot wierp een kwestie van drie jaar geleden zijn schaduw vooruit. Enkele burgers deden aangifte tegen de burgemeester wegens vermeende verkiezingsfraude. Drie jaar terug bij de gemeenteraadsverkiezingen was er een akkefietje waarbij twee eerst ongeldig verklaarde stemmen alsnog mee werden geteld, waardoor de twee grootste partijen even groot werden. Dezelfe ABA en A'82. Het Gerechtshof heeft vorige week uitgesproken dat er geen sprake was van fraude maar dat er wel fouten zijn gemaakt. Het heeft de sfeer in de eilander politiek geen goed gedaan. 

De ex-informateur schrijft dat de Amelander politici maar eens vaker in de spiegel moeten kijken. Ze moeten zich wat vaker afvragen waarom en voor wie ze in de politiek zitten. Voor zichzelf? Voor de gemeenschap?
Mijn advies is om De verwarde cavia van Paulien Cornelisse te lezen. Cavia is een haarbal die op een communicatieafdeling van een bedrijf werkt. Welk bedrijf blijft een beetje in het midden. Haar taak is om mailings te schrijven en te versturen. Op een keer zit ze wat te dromen en schrijft ze zomaar 'boswandeling' als onderwerp van de mailing. Haar foutje heeft onverwachtte effecten.
Uit het boek: 
'Waarom komen er opeens zoveel orders binnen?' riep Ruud over de afdeling. 'Hebben onze klanten ineens een geldboompje in de tuin?'
'Misschien heeft het iets te maken met de boswandeling-mailing,' zei Cavia voorzichtig, 'die is door negentig procent open geklikt.' 'Negentig procent?!' riep Kim. 'Maar dat kan toch helemaal niet?' 'Blijkbaar wel,' zei Cavia. En nu was het zaak zo bescheiden mogelijk over te komen, zonder iemand te laten vergeten dat dit succes door haar geboekt was.

En zo zit het boekje vol misverstanden, verlegenheden, dikdoenerij, pootje lichten en andere zaken die je op de werkvloer tegen komt. En in de politiek.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie