U bent hier

Meunsternimmer over het festivaljaar 2018

Elke veertien dagen, op dinsdagmorgen rond 7.20 uur is Ameland-reporter Jeanet de Jong Meunsternimmer op Omrop Fryslân. Vandaag gaat het over het festivaljaar 2018.

Meunsternimmer, monsternemer, is een dagelijks onderdeel van het ochtendprogramma van Jacob Stelwagen. Elke ochtend om iets na kwart over zeven zoekt Stelwagen contact met een journalist in de provincie of iemand die op enige wijze betrokken is bij het nieuws, om te vragen wat hem of haar is opgevallen in de media. Er is een clubje van tien gasten dat het nieuws in de gaten houdt en daar op de dag van hun bijdrage live voor de radio over vertelt. Omrop Fryslân radio op 92.2 FM.

Vandaag wil ik het graag even hebben over het festivaljaar. 2018 is het jaar dat Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is en in dat jaar gebeurt er van alles. Ameland haakt ook aan met een serie activiteiten die tegelijk een eigen festivaljaar vormen. 2018 is namelijk het jaar dat gevierd wordt dat tweehonderd jaar geleden het dagboek van Hidde Dirks Kat uitkwam. Dat was in 1818. Kat schreef een hartstikke leuk boek met de geweldige titel: 'Eener reize ter walvisch- en Robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778'.

Wat startte als een geinig kunstproject van Egbarta Veenhuizen en Dolph Kessler in 2016 lijkt inmiddels een aangekleed festivaljaar te worden met een eigen stichting die de activiteiten coördineert. 

Vorige week opende een kleine maaar fantastische expositie van objecten van Jan de Waard. De Waard is boekbinder en dozenmaker en hij maakte verschillende dozen waarin objecten zijn verborgen die ooit van Kat waren en die een geheim leven openbaren. De tentoonstelling gaat niet over historische objecten maar het zijn door de kunstenaar bedachte spullen. Ze hadden van Kat kunnen zijn en ze worden gepresenteeerd alsof ze echt van Kat waren.

De walvisvaarder verbleef een winter op Groenland bij de Eskimo's toen zijn schip door het ijs werd gekraakt. Hij genoot de gastvrijheid van de Inuït en het bedachte verhaal wil dat hij daar een Inuïtvrouw als bijslaap heeft gehad en dat daar een kind uit is geboren. Daar wist men op Ameland helemaal niets van, vanzelf. Tot nu dan. Kat is geboren in Hollum en was keurig getrouwd. Aan de straat in Hollum die zijn naam draagt staat een bronzen beeld van de wijzende walvisvaarder Kat die naar de plek wijst waar hij ooit woonde.

In 2018 gebeurt er van alles rondom Kat en de walvisvaart waar deze Jan de Waard expositie, die 'Kat uit de kast' heet, een onderdeel van is. Klein maar heel erg leuk om te bezoeken en te vinden in Museum Sorgdrager, het museum in Hollum dat ook al naar een walvisvaarder is genoemd. De walvisvaart heeft de Waddeneilanden veel welvaart gebracht.

Volgend jaar verschijnt de hertaling van het dagboek van Kat. Er komt een Arctisch kookboekje, het boek van de Friese schrijver Ype Poortinga dat Duveldei op Grienlan heet komt in het Nederlands uit en er komt een Walvisfilmfestival waar vast en zeker de film Moby Dick met Gregory Peck als kapitein Ahab te zien zal zijn. En er wordt nog veel meer georganiseerd. Een jaar om naar uit te kijken.

Vanmiddag is er in het Natuurcentrum in Nes en in Herberg De Zwaan in Hollum ook een activiteit die volgend jaar terugkomt in het kader van het Hidde Kat jaar. Vanmiddag is een 'Middag vol verhalen' met verteller Frank Belt die verhalen vertelt over dieren en zee aan kinderen en volwassenen. Het is een voorproefje dat volgend jaar uitmondt in een vertelfestival met luistersessies en workshops. Ik kan niet wachten.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie