U bent hier

Meunsternimmer over het weer

Elke veertien dagen, op dinsdagmorgen rond 7.20 uur is Ameland-reporter Jeanet de Jong Meunsternimmer op Omrop Fryslân. Vandaag gaat het over het festivaljaar 2018. Vandaag gaat het over het weer.

Meunsternimmer, monsternemer, is een dagelijks onderdeel van het ochtendprogramma van Jacob Stelwagen. Elke ochtend om iets na kwart over zeven zoekt Stelwagen contact met een journalist in de provincie of iemand die op enige wijze betrokken is bij het nieuws, om te vragen wat hem of haar is opgevallen in de media. Er is een clubje van tien gasten dat het nieuws in de gaten houdt en daar op de dag van hun bijdrage live voor de radio over vertelt. Omrop Fryslân radio op 92.2 FM.

Eerst even over het weer. Als er iets vaak in het nieuws is dan is het wel het weer. Het is ongelooflijk lekker weer de afgelopen weken en daarom ben ik vorige week naar de Welkoop gegaan om regentonnen te kopen. We hadden er al een paar, maar ons huis heeft vijf regenpijpen, dus dat kan wat tonnen hebben. Nou had ik er al twee staan en om het water van de regenpijp in de ton te laten stromen heb je een tussenstukje nodig. Zo'n T-stukje laat het water in de ton lopen tot die vol is en daarna gaat het via de regenpijp verder en komt het water in het riool terecht. 

Nou waren dat voorheen simpele T-stukken, een stukje buis met een overhevelsysteem en een dwarsstukje. Maar dat was te simpel. Het ligt niet meer in de winkel en is uit het assortiment gehaald. Daarvoor in de plaats is een tussenstuk gekomen dat vijf keer zo duur en honderd keer zo ingewikkeld is. Je moet haast voor ingenieur gestudeerd hebben wil je dat stukje kunnen installeren. Het ontbreekt me doorgaans aan geduld, toch is dit me uiteindelijk gelukt. De tuin lag vol gereedschap en het tussenstukje zit in de pijp, ter hoogte van de ton. Of ik het goed gedaan heb valt te bezien. Het wachten is op regen. Ik wilde dat ze een uurtje zachte regen aanboden bij dat ingenieuze tussenstukje, dan kon ik het meteen testen. Ik liet het dan wel in de nacht regenen. Dat water is hard nodig. Op Terschelling mag er al niet meer in de vrije natuur gerookt worden en daar hebben ze het eerste bosbrandje al gehad. Als je dan de weersverwachting ziet of de buienradar bekijkt, dan zijn er wel buien maar niet hier. Die zoeven al weken aan de Waddeneilanden voorbij.

Het weer doet wat Caribisch aan en dat brengt me bij Bonaire. Het is precies een jaar geleden dat Ria en Anthony van Ameland vertrokken en naar Bonaire verhuisden. Op Ameland hielden we een crowdfundingactie om dat mogelijk te maken. De Omrop stond eigenlijk aan de basis van de actie, vanwege een interview van Geert en Femke met Ria. Zij had, dat is nu bijna twee jaar geleden, net een boek geschrevenover eetgewoonten, verhalen en recepten, Ameland aan Tafel. Tijdens dat interview vertelde ze over haar droom om met Anthony terug te keren naar Bonaire. Hij komt daar vandaan en Ria is van Ameland en had jaren daar gewerkt en gewoond. Ze waren naar Ameland gekomen om Ria's moeke te verzorgen. Die hele actie had succes en een jaar geleden, mei 2016, brachten we Ria en Anthony naar Schiphol: hij in een rolstoel en zij erachter. En nu schrijft Ria hoe blij ze is dat ze die stap konden zetten. Anthony heeft daar familie in de buurt en kan heerlijk op de varanda zitten en Ria voelt zich daar ook goed. Via Facebook heeft ze dagelijk contact met Amelanders.

Door dit soort voorbeelden hou ik van Facebook en crowdfunding. Als veel mensen een beetje geld doneren dan kun je met een crowdfundingactie zulke mooie dingen doen. Nu loopt er bijvoorbeeld een actie voor Wadgasten op Vlieland. Die is van harte aan te bevelen, te vinden op voordekunst.nl

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie