U bent hier

Vrouwe Rixt

Een boek dat ik al jaren geleden met veel plezier gelezen heb is: Vrouwe Rixt van Ameland. Het is geschreven door M.A. Renes -Boldingh en uitgegeven door uitgeverij Callenbach. Margaretha (Greet) is op 20 december 1891 in Nes is geboren. Haar vader was er huisarts en na haar werden nog twee kinderen geboren. Volgens Tineke Borsch – de Boer, kenner van alle namen en geslachten op Ameland door de eeuwen heen - zal het gezin rond 1901 het eiland verlaten hebben. Margaretha is later onderwijzeres geworden en toen haar eerste kind werd geboren, begon ook de geboorte van verhalen en kinderboeken, zo'n 75 publicaties in totaal.

Vrouwe Rixt is nog steeds goed leesbaar en misschien wel een herdruk waard.
De roman is uitgegeven in 1963. De eerste en enige druk.
Alleen op boekwinkeltjes.nl worden enkele exemplaren aangeboden. Eén  ex. voor 20 €, zonder het fraaie omslag, en drie ex in de prijsklasse van 40  tot 48 €. Ze beginnen dus vrij zeldzaam te worden. Of je moet het geluk hebben op een rommelmarkt of in tweedehands winkel een ex. te vinden voor een zacht prijsje.

In de inleiding  op het werk staat het volgende `Het zal een jaar of tien geleden zijn, dat ik op Ameland mijn hoogbejaarde vriend bezocht, de heer C. Manje te Hollum. Hij is de dorpshistoricus van het eiland en het geval wilde dat juist in die tijd de dorpswegen namen kregen. Eén ervan heette de Rixt van Doniaweg. Op mijn vraag naar de herkomst van de naam luidde het antwoord, min of meer verwijtend, `weet mevrouw dat niet, Rixt van Donia was de moeder van het eiland.`

Dit was het begin van haar roman …

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie