U bent hier

Noordzee

Het offshore windpark Gemini, het grootste windpark van Nederland, wordt vandaag officieel geopend. Het ligt op 60 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog/ Ameland. De Waddenvereniging heeft de aanloop van de bouw van het park positief kritisch gevolgd.
Vandaag wordt het grootste windmolenpark van Nederland geopend. Het is het molenpark Gemini dat boven Ameland en Schiermonnikoog ligt. Het park ligt buiten het zicht van de strandwandelaars, op bijna 85 kilometer uit de kust.
Er zwemmen in de Europese Atlantische wateren zo’n anderhalf miljoen walvisachtigen: walvissen, bruinvissen en dolfijnen. Dat blijkt uit SCANS III, het derde grote internationale onderzoek naar het voorkomen en de verspreiding van walvisachtigen.
Donderdag 26 januari heeft het team van Stichting SOS Dolfijn bruinvis Nena terug gebracht naar zee. Na elf maanden intensieve zorg was vandaag eindelijk de dag aangebroken waarop Nena weer vrijgelaten kon worden in de Noordzee. De reis terug naar zee en haar vrijlating zijn voorspoedig verlopen.
Vandaag heeft het team van Stichting SOS Dolfijn bruinvis Nena terug gebracht naar zee. Maar liefst elf maanden intensieve zorg was er nodig om de vrouwtjesbruinvis, die in maart 2016 op de Duitse kust aanspoelde, weer voldoende te laten aansterken.
Woensdag 18 januari is de zeldzame zadelrob “Summer” weer vrijgelaten. Het dier werd begin oktober opgevangen door Zeehondencentrum Pieterburen en geadopteerd door Gasunie, Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en Veltman Marine Service. De zadelrob is ver boven de kust van Ameland vrijgelaten in een koude golfstroom.
De op Texel gestrande bruinvis Sven, die 7 maanden in het opvangcentrum van SOS Dolfijn verbleef, is vandaag teruggebracht naar zee. Vanochtend werd Sven met de speciale dolfijnambulance van SOS Dolfijn naar Lauwersoog gebracht, waar de reis per boot werd voortgezet. Boven de Waddeneilanden is de kleine walvis losgelaten.
Het kabinet moet het waardevolle zeegebied Borkumse Stenen, ten noorden van Schiermonnikoog, uitroepen tot beschermd natuurgebied. Die oproep doen Stichting Duik de Noordzee Schoon, het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee. De organisaties hebben afgelopen week een duikexpeditie uitgevoerd naar Borkumse Stenen om de bijzondere natuur in kaart te brengen. Het gebied is uitzonderlijk door he