U bent hier

Kom op verhaal op Schier

Op Schiermonnikoog staan verhalen centraal tijdens het jaar van Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018). Bijvoorbeeld verhalen over de zee of de mythen van het eiland. Deze worden op diverse manieren vertolkt. Via vertellingen, conferences, liederen, poëzie, foto’s, films of kunstwerken. Voor dit culturele jaar vol activiteiten ontvangt de initiatiefnemer Stichting Natuurlijk Schiermonnikoog € 35.000,- subsidie uit het provinciale Iepen Mienskipsfûns (IMF).

Het verhaal van Schiermonnikoog
In 2018 is drie weken lang op iedere boerderij kunst te zien. Kunstenaars van het eiland nodigen gevluchte kunstenaars uit om inspiratie op te doen en rust te vinden. In de maanden juli en augustus kunnen eilanders en bezoekers meedoen aan een verhalen caravaan. In groepen fietsen zij langs verschillende locaties waar de verhalen worden verteld. Verhalen over de ondergang van het dorp Westerburen, het zinkende schip bij Paal 3, de verdwijning van het Badhotel, etc. Op het eiland wordt een juttersdorp gecreëerd. Een tijdelijke ontmoetingsplaats, waar jutten, kunst, verhalen, muziek en innovaties samenkomen.

Erfenis
Ook na 2018 wordt het verhaal van Schiermonnikoog nog doorgegeven. Bijvoorbeeld met documentaires die tijdens LF2018 gemaakt worden en een filmfestival dat om het jaar wordt georganiseerd. Leerlingen op het vaste land worden uitgenodigd voor een werkweekend op het eiland. Hieraan voorafgaand wordt het verhaal van Schiermonnikoog in hun lespakket opgenomen.

Iepen Mienskipsfûns
Kom op verhaal is één van de negen projecten op de Friese Waddeneilanden die subsidie uit het Iepen Mienskipsfûns krijgt. De negen projecten zorgen samen voor een totale investering van ruim een miljoen euro in de leefbaarheid op de eilanden. Van 18 september tot en met 13 oktober kunnen inwoners van Fryslân weer subsidie aanvragen uit het Iepen Mienskipsfûns. Voorwaarde is een goed initiatief voor het verbeteren van de leefbaarheid in hun wijk, dorp of regio. Kijk voor meer informatie over het IMF en het aanvragen van subsidie op www.streekwurk.frl/imf.

Bronnen: 

IMF

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie