U bent hier

Jonge vogeltjes

Luid gepiep, opengesperde snaveltjes, af en aan vliegende oudervogels: de tijd van de jonge vogeltjes is weer aangebroken! Een drukke periode voor de volwassen vogels en een riskante tijd voor de kuikentjes. Een deel van de kuikens valt ten prooi aan rovers of overleeft om een andere reden niet. Dit hoort erbij, maar soms kun je als mens wel helpen.

Zangvogels als mezen, merels en mussen verlaten het nest als hun verenkleed is uitgegroeid. Toch zijn het dan nog geen echt goede vliegers. Het gevolg hiervan is dat ze soms wat hulpeloos op de grond kunnen zitten. Een gevaarlijke plek, zeker als er een kat in de buurt is. Zo’n vogeltje is te helpen door hem hoger te zetten, op een tak of in een struik. De oudervogels vinden hem dan wel op geluid, het vastpakken heeft geen invloed op de acceptatie van de ouders. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om katten zoveel mogelijk uit de buurt te houden.

Mocht een vogeltje nog niet kunnen vliegen maar uit het nest zijn gevallen, dan kan hij teruggeplaatst worden in het nest. Ook dan geeft het niet dat er aangezeten is en zullen de ouders het jong gewoon weer gaan verzorgen.

Soms worden eenden- en ganzenkuikens zonder oudervogel gezien en meegenomen. Mogelijk wacht de ouder verderop af tot hij veilig terug kan keren naar de jongen. Het is dus van groot belang om niet te snel in te grijpen. Vandaar de oproep van Ecomare: neem een kuiken uitsluitend mee als je zeker weet dat er geen oudervogel meer voor zorgt.

Bronnen: 

Ecomare

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie