U bent hier

Veiling garnalen voor Aek WL19 door Frits Wester en Sietske Poepjes

De ‘Dei fan de Fiskerij’ op 24 juni bij het garnalenfabriekje opent met een veiling van een kist garnalen. Om elf uur worden er, voor het eerst sinds 1943, weer verse garnalen over de dijk gedragen. Gedeputeerde Sietske Poepjes en RTL4-verslaggever Frits Wester veilen de kisten met garnalen waarvan de opbrengst naar de WL19 gaat. Dit is een replica van de Aek die bij de ramp van 1883 vastgelopen en uit elkaar geslagen is op de gronden tussen Schiermonnikoog en Rottumeroog. Op dit moment wordt de Aek gerestaureerd.

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Paesens-Moddergat is deze ramp van 5 op 6 maart 1883. In die nacht werd de vloot van Paesens-Moddergat overvallen door een van de zwaarste voorjaarsstormen sinds mensenheugenis. Er kwamen 83 vissers, onder wie jonge jongens en oudere mannen, in de ijskoude golven van de zee ten noorden van de Waddeneilanden om. Op de dijk staat een monument ter nagedachtenis aan deze git zwarte nacht. De Aek is een belangrijk onderdeel van dit historische moment waardoor na één nacht hele gezinnen verder moesten zonder man, broer en/of vader. Programma ‘de Garnalefabryk’ gelooft dat een toekomst niet zonder verleden kan en wil daarom een steentje bijdragen aan de restauratie van de WL19 middels deze veiling.

Naast de veiling zijn er nog tal van andere activiteiten rondom de Garnalefabryk. Er is livemuziek van Jack Bottleneck en verschillende koren, lokaal eten uit de Waddenzee en de omgeving, een Wadlooptocht, een garnalenpel-demonstratie, een modeshow van Waddenwol en een film over de visserij in een zeecontainer. Ook zijn er activiteiten voor kinderen o.a. een struintocht op het Wad en varen op een minibootje in een bassin.

Alle activiteiten vinden rondom het Garnalenfabriekje van Moddergat plaats. Dit is de uitvalsbasis voor de ‘Dei fan de Fiskerij’ maar ook van de ‘Dag van het Wad’ die op 25 juni plaats vindt.  De ‘Dei fan de Fiskerij’ moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. Kijk voor het complete programma op garnalefabryk.nl.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie