U bent hier

Eerste aanvragen bij Revolverend Fonds Groningen toegekend

In totaal wordt er 1,6 miljoen euro verstrekt

Het in februari opgerichte Revolverend Fonds Groningen heeft de eerste aanvragen voor subsidies toegekend. Het gaat om zes projecten die een totaal bedrag van 1,6 miljoen euro bedragen. De totale investeringen van alle projecten is zo'n 8 miljoen euro. Het betreft de aanvraag voor ledverlichting, zonnepanelen, driedubbel glas, twee keer maatregelen voor energiebesparing en de aankoop van een dorpswinkel.

De toegekende leningen variëren in hoogte. Zo gaat er 34.000 naar een vereniging van eigenaren zodat zij investeren in driedubbel geïsoleerd glas. Het bedrijf United Care krijgt een lening van 5.000 euro om alle huidige verlichting te vervangen voor ledverlichting.

Dorpswinkel Sauwerd
Een bijzondere aanvraag betreft de aankoop van een bestaande dorpswinkel in het dorp Sauwerd. 'Deze winkel was niet winstgevend genoeg om het commercieel uit te baten. Omdat we het als dorp belangrijk vinden dat de winkel blijft bestaan hebben we met een grote groep vrijwilligers uit Sauwerd, Adorp en Wetsinge dorps-coöperatie Reitdiep opgericht', vertelt de heer Limburg van de coöperatie. 'Dankzij de lening van de provincie wordt de winkel nu opnieuw ingericht en kunnen de deuren zes dagen per week open. Ook komt er een ontmoetingsruimte waar dorpsbewoners met elkaar koffie kunnen drinken en een broodje kunnen eten'. Maar de lening is meer dan alleen geld beschikbaar stellen. 'Doordat de provincie als partij betrokken is bij de financiering heeft de bank ook meer vertrouwen in hun deel van de financiering. Zonder de lening was het een moeilijk verhaal geworden om de financiering rond te krijgen', aldus de heer Limburg.

Zonnepanelen in Wehe den Hoorn
Ook de Hogelander Energie Coöperatie die samen met de GrEK en projectbureau Ecoop een zonnedak van ruim zeshonderd zonnepanelen realiseren in Wehe den Hoorn hebben een lening gekregen van het fonds. 'De lening van 15.000 euro is voor ons een mooie start om ook andere partijen mee te krijgen in de financiering', vertelt Raymond Kruyer va projectbureau Ecoop. Door subsidies en andere vormen van financiering is het ook voor mensen met een kleine beurs mogelijk om mee te doen. En dat is juist wat we willen, want alleen samen is de energietransitie mogelijk', aldus de heer Kruyer.

Over het fonds
Het Revolverend Fonds Groningen is een fonds met daarin 25 miljoen euro voor maatschappelijke initiatieven. Het geld wordt verstrekt in de vorm van een lening, zodat als het geld eenmaal is terugbetaald met rente of rendement, het terugvloeit in het fonds en weer opnieuw gebruikt kan worden. De initiatieven moeten gericht zijn op zorg, leefbaarheid of energie en zijn alleen in te dienen door bedrijven, overheden, organisaties, stichtingen en coöperaties. Particulieren kunnen niet bij het fonds aankloppen.

Bronnen: 

Provincie Groningen

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie