You are here

Sculpturen van schelpen in Museum Martena

Jutter
In Museum Martena in Franeker is onder de naam 'Klasiena' een bijzondere tentoonstelling te zien waarin schelpen tot sculpturen worden. Naamgeefster van de tentoonstelling is kunstenares Klasiena Soepboer, een geboren eilander. Ze werkt veel met materialen die zij op het strand en langs de vloedlijn vindt. Als geboren jutter gaat ze uit van bestaand materiaal. Dat zijn onder andere de langwerpige schelpen die bij duizenden op het strand te vinden zijn. Maar ook aangespoelde stukken hout en restanten van visnetten.           

Schiermonnikoog
Soepboer over zichzelf en haar werk: ‘Ik ben geboren en opgegroeid op Schiermonnikoog. Hier is mijn fascinatie voor de natuur ontstaan. Door haar vorm en verscheidenheid inspireert de natuur zowel mij als mijn werk. De natuur levert mij ook materialen. Dit is te zien in mijn werken waar ik organische vormen bekleed met een laag scherpe schelpen. De tegenstelling van organische vormen met een scherpe breekbare textuur van schelpen, vind ik interessant. Je zou de sculptuur willen aaien, maar de scherpte van de schelp houdt je tegen. De schelp zou moeten breken door de buigende vorm, maar dit doet hij niet. Door de herhaling van de schelp in de textuur van het totaal, verliest de schelp zijn betekenis en wordt het één met de vorm.

Schoonheden
Door dit te doen, wil ik mijn publiek prikkelen om anders naar het alledaagse te kijken en meer te genieten van de natuurlijke schoonheden om ons heen. De wereld geeft ons een enorme diversiteit aan kunsten. Alleen moet je je zintuigen er voor open zetten’.

Soepboer
Klasiena Soepboer won in 2012 het Coba de Groot Stipendium als veelbelovende afgestudeerde aan de Minerva Academie in Groningen. Zij was ook een van de deelnemers aan het Waddesignfestival in september op Schiermonnikoog.

Resources: 

Waddenvereniging

No votes yet
Comment? read the rules first

Advertentie