U bent hier

Ameland Vandaag - Bunkerdag

Op 9 juni 2018 is het Bunkerdag. Een dag per jaar gaan alle bunkers langs de Nederlandse kust open en Ameland doet mee. Het Bunkermuseum bij Hollum kan worden bezichtigd en er is een aantal keren een rondleiding.

Bunkerdag
De Bunkerdag beleeft in 2018 haar vijfde editie. Het achterliggende idee is dat één keer per jaar zoveel mogelijk bunkers open zijn voor het publiek. Bezoekers kunnen dan niet alleen kennismaken met dit unieke Duitse erfgoed op Nederlandse bodem, maar ook ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds waren en hoe de linie het aanzien van onze kust ingrijpend heeft veranderd. Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn veel van deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar tijdens Bunkerdag op zaterdag 9 juni zijn ze van Zeeland tot en met de Waddeneilanden voor één dag allemaal open van 10.00 tot 17.00 uur

Rondleiding
Het onbemande bunkermuseum op Ameland is op die 9e juni voor de gelegenheid bemand. Bezoekers krijgen in en rondom de bunker een rondleiding aangeboden. Bunkermuseum Ameland Bunkermuseum Ameland is te vinden in de duinen, ten westen van de vuurtoren in Hollum. Het is een voormalige keukenbunker. In het eerste gedeelte staat een kunstwerk van Jes van der Bijl waarmee alle oorlogsslachtoffers worden herdacht. In het middelste deel zie je vondsten, voorstellingen en verhalen van Amelanders die de oorlog meemaakten. In de laatste ruimte wordt via een diorama beelden van de oorlog op het eiland in chronologische volgorde getoond.
Zo krijg je als bezoeker direct een indruk van het verloop van de oorlog op Ameland.

Meer over Ameland en de Wadden ⇒ Abonneer op het Ameland Vandaag kanaal

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie