U bent hier

Bijna duindoorbraak bij Hollum

Op zondag 11 januari raast er een noordwester storm over ons land. Hij richt op de kusten schade aan en ook de Waddeneilanden krijgen er van langs. 
De noordwestkust van Ameland krijgt harde klappen te verduren en een duinenrij ter hoogte van Lange Duinen-Noord wordt over enkele honderden meters bijna geheel weggeslagen. Achter de duinen loopt een pad en dat pad ligt nu bijna op het strand. Nog een paar struikjes scheiden het van het strand waar de Noordzee niet ver weg is. Bij hoog water jaagt de Noordzee deze dag het water tot tegen de duinrand en bij elke golf verdwijnt er meer en meer zand in het water. Aan de rand van de duinen is te zien dat het water ook over het randje is gegaan. Kennelijk zakte het tij net op tijd. Het schuim en de watersporen van overspoelend zeewater laten zich zien. 
Geen paniek, zegt Rijkswaterstaat, de veiligheid van Ameland is niet in het geding. Het is ook niet zo erg wanneer de Lange Duinen onder water komt te staan. Dat water verdwijnt ook wel weer en Hollum ligt nog lang niet aan zee.

Average: 5 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.
afbeelding van P.J. van Noort
De vaste kreet van Rijkswaterstaat, er is afslag maar het zand is niet weg het blijft in het kustvak liggen. Wanneer gaat RWS nu eens proberen om erosie te voorkomen zodat er geen kustafslag plaats vindt? RWS hoopt dat er iets van de twee miljoen kuub zand, die ze dit jaar willen storten in de vooroever, het strand op wandelt om de afslag weer goed te maken. Gaat dit niet gebeuren staat RWS paraat om alsnog een strandsuppletie uit te besteden. Dat doen ze heel graag! Moet werken met natuur zo duur?

Advertentie