U bent hier

Eiland van Hidde Dirks Kat - Zomer vol Films

Dit jaar is Ameland het Eiland van Hidde Dirks Kat. Deze zomer betekent dat een Zomer vol Verhalen, een Zomer vol Films, Culinaire Expedities, een Zomer vol Tentoonstellingen én een schattig Arctisch Kookboekje (onder meer het recept van de beroemde Amelander mosterdsoep staat erin). 

Het is dit jaar precies tweehonderd jaar geleden dat het dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat verscheen. Hij beschrijft daarin de reis naar het poolgebied om er walvissen en robben te vangen. De reis eindigde met een schipbreuk bij Groenland. Commandeur Kat en een deel van de bemanning overwinterden bij de 'Groenlandse wilden'. Ameland is in 2018 het Eiland van Hidde Dirks Kat.

Eiland van Hidde Dirks Kat
Een jaar voor het festivaljaar, in 2017, werd Stichting HDKat2018 opgericht. Vijf Amelander partners zijn in de stichting verenigd: Amelander Musea, MadNes Festival, De Hort Op, Kunstmaand Ameland en Amelands Produkt. Samen maakten zij een programma dat in het teken staat van Hidde Dirks Kat en zijn dagboek. In de zomer van 2018 is er zes weken lang te genieten van verhalen, films, lekker eten en tentoonstellingen, die allemaal een vleugje walvis hebben mee gekregen. 

Ameland is deze zomer een Zomer vol Verhalen en een Zomer vol Films.
Het entreekaartje voor het museum is tevens het kaartje voor verteller en film.

Eiland van Hidde Dirks Kat - Zomer vol Films
Walvissen, walvisvangst en de kou van de Noord- en Zuidpool heeft menig filmmaker geïnspireerd. In het jaar van Hidde Dirks Kat komen er zes films naar Ameland: spannende, ontroerende, op waarheid berust en geromantiseerd. Ze worden vertoond in de filmzaal van Museum Sorgdrager in Hollum.

1 augustus 2018 in Museum Sorgdrager
15.30-17.00 uur Free Willy (alle leeftijden)
Een onvergetelijke, ontroerende en fantastische film voor de hele familie. Het meeslepende avontuur van een straatjongen die zich inzet voor het welzijn van Willy de orka.

19.00-21.00 uur Nova Zembla (vanaf 12 jaar)
Nova Zembla vertelt het legendarische en waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz, dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer.

21.00-23.00 uur In the Heart of the Sea (vanaf 12 jaar)
In the Heart of the Sea speelt zich af in de winter van 1820. De Amerikaanse walvisvaarder Essex wordt aangevallen door een gigantisch grote walvis met een bijna menselijke wraakzucht. De nasleep van deze aanval daagt de bemanning uit tot het uiterste te gaan om te overleven. Een bloedstollend verhaal met meesterlijke actiescenes en special effects.

22 augustus 2018 in Museum Sorgdrager
15.30-17.00 uur Eight Below (alle leeftijden)
Barre weersomstandigheden en een vreselijk ongeluk dwingen de leden van een wetenschappelijke expeditie om zich terug te trekken uit Antarctica. Survivalgids Jerry moet zijn geliefde sledehondenteam achterlaten om de meest meedogenloze winter op aarde te overleven.

19.00-20.00 uur Whales of Atlantis (vanaf 12 jaar)
Filmmaker en avonturier Jean-Christophe Jeauffre en zijn bemanning gaan met hun prachtige zeilschip, de driemaster Belem, op zoek naar de legendarische walvis Moby Dick.

20.00-23.00 uur Moby Dick (vanaf 12 jaar)
Herman Melville schreef een boek naar aanleiding van het waargebeurde verhaal van walvisvaarder Essex die aangevallen werd door een reusachtige witte walvis. Vijf verfilmingen heeft zijn boek maar liefst opgeleverd. Voor deze avond maken we hier een keuze uit.

Eiland van Hidde Dirks Kat - Zomer vol Culinaire Expedities
Wil je weten wat commandeur Hidde Dirks Kat at of wat Jantje Jans kookte? Ga dan op Culinaire Expeditie. Vier restaurants verrassen je op zes zomerwoensdagen met een Hidde Dirks Kat of Jantje Jans driegangen keuzemenu. Het culinaire avontuur is gebaseerd op het Arctisch-Amelandse Kookboekje. Leuk, leerzaam en erg lekker.

18 en 25 juli, 1, 8, 15 en 22 augustus 2018

Culinaire Expeditie Hidde Dirks Kat
Eetlokaal De Griffel, Burenlaan 41, Hollum | Reserveren: 0519-554135 of www.degriffelameland.nl
Restaurant De Piraat, Oude Steiger 5, Nes | Reserveren: 0519-543138 of restaurantdepiraat@knid.nl

Beleef de barre reis van Hidde Dirks Kat mee met een driegangen keuzemenu van walvisvlees, zeehondensoep, mosselen, rendier, blauwe bessen parfait, gecombineerd met heerlijke zuurkool en scheepsbeschuit. Met een vette knipoog en passende vervangers. Het culinaire avontuur sluit aan bij het Arctisch Kookboekje, waarin je kunt nalezen hoe het zat met Kat en zijn eten.

Average: 5 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.
afbeelding van Jeanet
Daar zitten wel een paar films bij die ik heel graag nog een keer wil zien.

Advertentie