U bent hier

Hoe oud is het scheepswrak op strand van Ballum?

Vorige week woensdag werd een scheepswrak door lifeguard Richard Jonkers op het strand van Ballum ontdekt. Hij schakelde gelijk zijn collega in die met strandvonder en burgemeester Albert de Hoop contact opnam. Hij stelde Stichting Amelander Musea (STAM) op de hoogte die nu onderzoek naar het wrak laat doen. 

Het wrak ligt op de slurf voor het strand van Ballum. Het scheepswrak is door erosie en de zakkende bodem aan de oppervlakte gekomen. Als het wrak niet door mensen met zand wordt bedekt, zal dit later alsnog onder invloed van de zee en wind gebeuren.

Het scheepswrak heeft pen- en gatverbindingen en is 8 meter lang en 2 meter breed. Het wrak zal waarschijnlijk weer met zand bedekt worden aangezien het zo beter beter behouden blijft dan aan zonlicht en zuurstof te worden blootgesteld. 

In het verleden zijn vaker scheepswrakken op Ameland gevonden. Eentje daarvan was naar De Vleijen in Nes verplaatst maar die was langzaam uit elkaar gevallen en nu geheel verdwenen. 

Uit welke periode denkt u dat het wrak komt? Vóór 1500, 1500-1700, 1700-1800 of ná 1800? Breng uw stem uit via deze link.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie