U bent hier

4. Buro HDK - Schrik en opluchting

Deel vier van het vervolgverhaal over het geheime l;even van Hidde Dirks Kat.

Leeuwarden, 27 juni 2016

Beste Doortje,

Ik kan me helemaal vinden in de ‘tussenoplossing’ die we het afgelopen weekend op Ameland met elkaar hebben besproken.

Ik neem de hele zwik voorwerpen mee naar huis en ga ze stuk voor stuk op mijn gemak bestuderen. Daarna laat ik je horen wat ik denk dat we nu precies in handen hebben. Jij hoeft je daar niet druk om te maken en kun je je concentreren op je voornaamste taak: doorwerken aan de projecten van Buro HDK 2018.

Want dat is hard nodig. De tijd dringt en voor je het weet zit de periode erop die er is om gebruik te maken van de ruimte in museum Sorgdrager. Tot wanneer was dat ook al weer: eind oktober, of zo?

Nu de website is gelanceerd, mogen mensen verwachten dat daarop van alles te lezen en te zien is en moet het gaan bruisen van de activiteiten op het eiland. Ik wil je daar graag bij helpen.

Het vinden van die oude spullen bezorgt je veel hoofdbrekens, dat snap ik. Als het woord ‘kat’ op het pakket écht verwijst naar de welbekende commandeur van tweehonderd jaar geleden, dan heb je een smoking gun in handen die nog lang na zal roken.

De tot nu toe onbekende (‘geheime’) kant van het leven van HDK, dat zou een sensationele onthulling zijn. Dat nieuws zorgt voor headlines in chocoladeletters, zeker weten. Eén kop kan ik zo verzinnen: “Kat uit de kast”! Als de feiten kloppen is in één klap de reputatie naar de haaien van het historische boegbeeld van Ameland – de persoon waar de eilanders zo trots op zijn.

Dus geen overhaaste stappen, dat is voorlopig ons motto.

We spreken af dat ik nu eerst ga uitzoeken of het hier om authentiek materiaal gaat en of ik meer te weten kan komen over het hoe, wat, waar en waarom. Ergens kan wel het jaartal 1807 op staan en er oud uitzien, maar dat zegt op zichzelf nog niks.

Ik ga er alles aan doen om er achter te komen van wie dat zeildoeken pakket met zijn wonderlijke inhoud is geweest. Waar komt het vandaan en hoe is het in die kast op Ameland beland?

Goed dat je er niets van hebt weggegooid, behalve het doek dat er omheen zat. Dat was helemaal vergaan, zei je, en het verpulverde bij het openen van het pakket. Niks meer aan te doen. En het zand dat uit het pak is gelopen heb je opgevangen en in een glazen buisje gestopt, prima.

Ik heb het idee dat de leren riemen die er aan vastzaten bedoeld zijn om de bundel op de rug te dragen. Als dat zo is, dan is de kans groot dat het om persoonlijke bezittingen gaat. Het is vast geen handelswaar, dan had je meer van dezelfde voorwerpen aangetroffen.

De kunst is nu om uit te vinden wat het verband is tussen al deze voorwerpen. Iemand heeft deze spullen (in 1807?) met een doel met zich mee gedragen. Is het stom toeval of is het om een bepaalde reden op Ameland terechtgekomen? Daar wil ik achter zien te komen.

Verder nog over het aanbod dat ik je vorige week heb gedaan. Dat staat nog steeds.

Het is goed dat jouw ‘museumhart’ je heeft ingegeven dat je sporen uit het verleden nooit mag uitwissen. We kunnen het heden, wie we zijn en hoe we zijn gevormd pas goed begrijpen door kennis te nemen van het verleden. Maar dat legt ons niet de plicht op om alle kennis over de geschiedenis perse openbaar te maken.

Wat wél zou kunnen is dat we de vondsten van een nieuwe verpakking voorzien en dat jij ze vervolgens in de collectie gaat opnemen. Vandaar mijn voorstel om een doos voor je te maken. Met een doos kun je kwetsbare voorwerpen goed conserveren en bij elkaar houden. Een kunstzinnig aantrekkelijke behuizing is een fraaie manier om kostbaarheden te beschermen en te bewaren, om ze gelijktijdig te verbergen én te onthullen.

Het is natuurlijk geen toeval dat ik met deze suggestie kom. Om de historische voorwerpen op te bergen wil ik als dozenmaker met plezier een unieke ‘verpakking’ bedenken en maken. Het kan dan aan het publiek worden getoond, zonder dat pijnlijke details uit de geschiedenis worden onthuld. Als ik zover ben zal ik je laten horen aan welke vorm van doos ik precies denk.

Voor nu zeg ik je gedag en ga ik aan de slag met mijn naspeuringen. Ik hou je op de hoogte en laat snel weer van me horen.

Hartelijke groeten,

Jan 

P.S.
Ik wil je nog even laten weten dat ik onze samenwerking erg waardeer. Zoals onze talenten bij elkaar komen en moeiteloos in elkaar overgaan. Heel bijzonder!

Volg je trouwens de campagne van Hillary Clinton in de VS of gaat er voor jou niemand boven Barack Obama als president ?

Alle hoofdstukken staan ook op de website www.hdk2018.nl Iedereen die ideeën heeft voor een activiteit in het HDK Jaar 2018 kan dat op die website in de digitale ideeënbus achterlaten.

Bronnen: 

HDK2018

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie