U bent hier

Het verhaal van Jantje Jans

[In het Nederlands]
In Hollum staat een huis. Niet zo’n groot huis, maar ook niet echt klein. Het is een huis met alles erop en eraan. Stevige bakstenen muren, rode dakpannen op het dak en als je er binnenstapt is het er warm en knus. Het is warm, want het vuur brandt in de schouw en aan het hangijzer hangt een grote kookpot met … uien, wortelen, prei. Als ik het goed ruik wordt er een voedzaam groentesoepje gekookt.

Een van de wanden is doopsgezind blauw, net als de balken. Het is de bedstedewand met een bedstede voor de ouders en een voor de kinderen. En als er nog een baby komt, dan kan die in de kribbe bij de ouders in de bedstee.

In het midden van de kamer, op de ossenbloedrode houten vloer, staat een tafel met stoelen voor alle gezinsleden en een paar extra voor als er gasten komen. De andere wanden zijn kamerbreed en kamerhoog bekleed met wandtegels. Glanzend geglazuurde witte tegels met blauwe figuurtjes. Elk vierkantje van 13 bij 13 centimeter vertelt zijn eigen kleine verhaaltje.
Dit is het huis van Hidde Kat en Jantje Jans in het jaar 1778.

[In het Amelands]
Kennen jullie Jan Ney, de commandeur uit Nes? Dat is mijn vader. Hij is een goede commandeur en een rechtvaardige gezagvoerder. Hij heeft al heel wat walvissen in tonnetjes naar Hamburg gebracht. Mijn broers zijn ook commandeur, of kapitein en als die mannen bij ons thuis aan tafel zaten en vertellen over hun reizen, dan gebeurde er wat!

Het hele verhaal is te horen? Neem dan contact op met Ameland Vertel!

Average: 2 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie