U bent hier

Rôggefeest straatfestival

Elk jaar vindt op Ameland het Rôggefeest plaats, een straattheater en muziekfestival in Nes. Van heinde en verre komen straatartiesten, muzikanten, grappenmakers en steltlopers aan. Het Amelander aandeel schuilt, behalve in de organisatie, in optredens van diverse bands, koren, zangers en zangeressen. In 2013 is het festival voor de 27ste keer.

Nieuwe logo
Rôggefeest heeft met de zevenentwintigste editie zich een nieuw zomers logo aangemeten. De theatersymbolen van de huil-en-lach maskers staan voor het theatrale deel van het festival. De roggearen zijn een verbeelding van de oorsprong van de naam: vroeger hadden de Amelanders na de roggeoogst tijd voor een feestelijk samenzijn. Dat feest is uitgegroeid tot het grootste straattheaterevenement van Ameland.

Liefdesbrigade
Nes biedt op 2 augustus 2013 18 locaties waar een voorstelling wordt gegeven. De Liefdesbrigade gaat in het publiek op zoek naar mensen die gekoppeld willen worden of juist ontkoppeld. Hassan op zijn vliegend tapijt vliegt door de dorpsstraten en Sabrina laat op het eiland haar wel heel bijzondere Origami papier-act zien. Kees Kniep wandelt met zijn handel door de Torenstraat en deze rasverkoper weet ijs te verkopen aan een Eskimo. Mensen met rimpels moeten vooral even naar zijn act gaan kijken, want Kees Kniep heeft een rimpelverwijderaar in de aanbieding. Voor een adempauze in alle drukte op straat zijn er twee oases van rust met elk een fraaie programmering: de Doopsgezinde kerk aan het Vermaningspad en de hervormde kerk aan het kerkpleintje.

Matinee
Bij de Afslag, op de stoep van Galerie Philadelphia, staat middenin het dorp een klein podium waar grootse daden te zien zijn. Eilander koren treden daar op. Ze laten een spetterend matinee horen dat wordt afgesloten met een optreden van Imca Marina met Gospelkoor Inspirit. Op Torenshoogte klinkt dan weer brassband Canite Tuba. Heel erg Rôggefeest is de RôggeParade, aan het eind van de middag en begin van de avond. Een colonne wagens en lopers verzorgt een optreden door het dorp. De wagens met daarop de bands rijden in twee groepen door Nes en houden op verschillende punten halt voor een kort optreden. De beide Parade-optochten kruisen elkaar op De Afslag, voor Hotel de Jong. Onderdeel van de RôggeParade is een swingende Caribbean Brassband die de heupen van het publiek zal doen wiegen.

Programmaboekje
Het complete programma staat in een fraai programmaboekje dat dit jaar gratis wordt uitgedeeld bij de toegangshekken. Wat begint om 12.45 op straat, eindigt diep in de nacht in de café’s met een bonte selectie van muziekgezelschappen. De horeca van Nes put zich elk jaar weer uit in het contracteren van verschillende muziekstijlen met voor elke muziekliefhebber wel een favoriet genre. Voordat het avondprogramma gaat draaien wordt de dag besloten met grote slotact. In 2013 treden de Flames of Chaos op met een vuurshow.

Bronnen: 

Persbureau Ameland

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie