U bent hier

Topfotografen omlijsten Kunstmaand Ameland 2013

De 17e editie van Kunstmaand Ameland staat in het teken van fotografie. Het thema is Ontmoeting. Het eiland en de kunst vormen samen de uitgelezen ontmoetingsplaats voor zowel kunstenaars als bezoekers.

Van oost naar west en van noord naar zuid vormen natuur, kerken, musea, hotels, restaurants, galerieën en het gemeentehuis samen één grote expositie van verschillende kunstenaars uit Nederland en de Scandinavische landen en uiteenlopende kunstdisciplines.

Fotografie
Fotografie is één van de belangrijke pijlers van Kunstmaand Ameland 2013 met exposities van Nederlandse topfotografen als Maarten Corbijn, Alex Koeleman, Ellen Kooi, L.J.A.D. Creyghton, Jan Hoek en Frans Franciscus. Stuk voor stuk hebben de deelnemende fotografen op een geheel eigen manier naam weten te maken binnen deze kunstdiscipline en ver daarbuiten. Opvallend is daarbij de serie "Studenten van de Terschellingse zeevaartschool" van de veelbelovende jonge Friese fotografe Tryntsje Nauta. De foto's van de Mennonieten die leven op de grens van Canada en de USA zijn gemaakt door Alex Koeleman en zijn helemaal op hun plaats in de Doopsgezinde kerk van Hollum. Gitte Brugman met haar project "Huwelijksmarkten" in het Sorgdragersmueum maakt het rijtje compleet.

Poëzie
Kunstmaand Ameland biedt meer dan alleen fotografie en kunst, want ook poëzie vormt een belangrijk en nieuw onderdeel dit jaar. Gedurende de hele maand worden op de 3 donderdagen poëzieavonden georganiseerd met medewerking van het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar, dichters/schrijvers zoals Kester Freriks, Kees 't Hart en Eeltsje Hettinga en anderen. We dagen het publiek uit om zelf een gedicht te maken en in te sturen. De winnende inzendingen worden voorgedragen tijdens de poëzieavonden.

Kester Freriks
De Nederlandse journalist (o.a. het NRC) en schrijver Kester Freriks, komt van 8 t/m 15 november naar Ameland om rondleidingen door Hollum te geven. Tijdens deze wandelingen vertelt Freriks meer over de historie van het dorp en komen ook de exposities aan bod.

Optredens
Ameland heeft diverse podia voor optredens van de zangeressen Petra Berger, Margriet Eshuijs en Katell Chevalier. Daarnaast treden violiste Emmy Verhey, Trio Dana de Vries en het Harriët Waninge Kwartet en het Alina Engibaryan Kwartet op.

Bronnen: 

Kunstmaand Ameland

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie