U bent hier

Meunsternimmer over Amelandse toestanden in Turkije

Elke veertien dagen, op dinsdagmorgen rond 7.20 uur is Ameland-reporter Jeanet de Jong Meunsternimmer op Omrop Fryslân. Vandaag gaat het over Amelandse toestanden in Turkije.

Meunsternimmer, monsternemer, is een dagelijks onderdeel van het ochtendprogramma van Jacob Stelwagen. Elke ochtend om iets na kwart over zeven zoekt Stelwagen contact met een journalist in de provincie of iemand die op enige wijze betrokken is bij het nieuws, om te vragen wat hem of haar is opgevallen in de media. Er is een clubje van tien gasten dat het nieuws in de gaten houdt en daar op de dag van hun bijdrage live voor de radio over vertelt. Omrop Fryslân radio op 92.2 FM.

Turkije. Met een nipte meerderheid voor het ja-kamp, dat Erdogan heel veel meer macht geeft. Het referendum ging over het wel of niet doorvoeren van een grondwetswijzoging die voorziet in een machtsuitbreiding van Erdogan. Mensen hebben ja gestemd omdat ze vinden dat de macht bij hem in goede handen is.

Op Twitter stonden droevige, fraaie en bedroevende berichten. Zoals die van Ebru Umar, die vorig jaar Turkije niet uit mocht, omdat ze kritische columns schrijft. Als reactie op een foto met feestvierende jonge meiden met naveltruitjes en strakke broeken schreef ze: "Edogan wil deze grietjes inpakken in lappen stof - een veelvoud van wat zij aanhebben." Wat Umar aan verwensingen over zich heen krijgt is te vergelijken met wat Sylvana Simons krijgt toegewenst als ze weer even in het nieuws verschijnt. De honden lusten er geen brood van. 

Olaf Koens, correspondent Midden Oosten tweet: " Bij het Turkse referendum in Nederland 69,9% ja-stemmers. Pas als je weet wat de prijs van vrijheid is leer je het op waarde te schatten." Hij bedoelt het cynisch en twitteraar Frans Weisglas legt het uit. "Ja, de in Europese democratieën levende Turken helpen laf en vrijblijvend rechtsstaat voor Turken in Turkije om zeep." Dit bericht is 150 keer gedeeld.

"Amelandse toestanden in Turkije," dat twittert Leeuwarder Courant journalist Tim Fierant. In Turkije zijn niet-gestempelde en dus ongeldige stemmen gestempeld en alsnog geldig verklaard en meegeteld. Olaf Koens twittert dat er veel klachten over zijn. Fierant doelt met zijn Amelandse toestanden op het gedonder bij het tellen van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dstijds werden in Ballum twee ongeldige stemmen alsnog goedgekeurd. Ze werden aanvankelijk door de kiescommisseie als ongeldig beschouwd omdat bij de ene het vakje niet rood was gekleurd maar er een stip in was gezet. Van de andere was het vakje wel gekleurd, maar ook de naam van de partij omcirkeld. Die twee stemmen maakten precies het verschil in welke partij de grootste werd. Was eerst Algemeen Belang Ameland de grootste met 604 stemmen, na de hertelling had Ameland'82 ook 604 stemmen. Die uitslag bepaalde de formatie van een nieuw gemeentebestuur. De grootste partij neemt daarbij het voortouw. 

Turkije doet er goed aan de geschiedenis van Ameland nog eens te bestuderen en dan aan te sturen op een hertelling. Oneerlijke praktijken bij een verkiezing, of dubieuze tellingen, blijven knagen. En een enkele stem kan het verschil maken.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie