U bent hier

Reddingboot op Ameland

Reddingboot op Ameland

In december 1824 kwam de eerste reddingboot op Ameland. De reddingboot vertrok uit het reddingbootschuurtje ten noorden van Hollum waar het huidige maritiem centrum is gevestigd. De bemanning bestond uit de aanwezige zeelui of boeren uit het dorp Hollum. In 1861 werd de reddingboot vervangen door een strandreddingboot. En in 1937 werd de roeireddingboot vervangen door een motorreddingboot genaamd "Abraham Fock".

Bijzonder aan de reddingboot op Ameland is dat het nog altijd door paarden wordt getrokken. Ieder jaar vinden zo'n 10 demonstraties van de reddingboot plaats. Daarbij verzamelen veelal toeristen zich bij het maritieme centrum in Hollum waar de paarden voor de reddingboot worden gespannen. Daarna vertrekt de reddingboot richting het strand, "ut suudwest", waar het onder toeschouwing van duizenden toeristen wordt gelanceerd. 

Vroeger ging de reddingboot via het Jan Roepespad naar zee. De paarden voor de reddingboot komen van boeren uit Hollum. Inmiddels hebben meerdere generaties van één familie paarden voor de reddingboot geleverd. De boeren trainen de paarden speciaal voor het trekken van de reddingboot.

Het is uniek dat thans nog op deze manier een reddingboot tewater wordt gelaten. 

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie