U bent hier

Rondje Ameland

Rondje Ameland is een monsterwandeling van bijna 50 kilometer. Het eerste officiële en georganiseerde Rondje Ameland werd in 1997 door tien Amelanders gelopen. Het was de start van een jaarlijks terugkerend evenement dat in juni plaatsvindt. Honderden wandelaars starten bij het krieken van de dag om aan het begin van de middag te finishen in het centrum van Hollum.

Geintje
Het begon allemaal met Hollumer Piet Ney. Hij liep eind jaren 80 en begin jaren 90 regelmatig een rondje om Ameland met zijn gasten. Aan de bar van De Commandeur, het toenmalig eetcafé in het centrum van Hollum, ontstond in 1997 het idee om gezamenlijk het eiland rond te lopen. Normaal vervliegt kroegpraat bij het glijden van de kruk, maar die keer was het anders. Op een zonnige dag in juli in 1997 startten tien Hollumers een tocht van Hollum naar het Oerd en via het Noordzeestrand weer terug. Om vijf uur in de ochtend gingen ze op pad en ergens in de middag kwamen ze weer in Hollum aan. Van zonsopkomst naar hete middagzon, naar namiddaggloed. Toen ging de organisatie uit van een groei naar maximaal 13 deelnemers. In de loop der jaren groeide het aantal van 100 naar 250, 350 en inmiddels 1000.

Geen wedstrijd
Rondje Ameland is van grap uitgegroeid tot een serieus jaarlijks terugkerend evenement, aangekleed met verzorgingsposten, EHBO’ers, bezemwagens, publiek, fans, supporters, bloemen, medailles en een muzikaal onthaal bij de finish. Onderweg staan op zes punten posten met vrijwilligers die de lopers van eten en drinken voorzien of anderszins verzorgen. Daar kunnen de lopers zich tevens melden als ze willen stoppen. De vrijwilligers roepen dan de bezemwagen op.

Rondje Ameland is beslist geen wedstrijd. Elke deelnemer bepaalt zijn eigen tempo. Er is geen plaats voor hardlopers; de organisatie is daar niet op ingespeeld. Rondje Ameland staat open voor iedereen, jong en oud, als de conditie maar goed is. Training voorafgaand aan de monsterwandeling wordt dringend aanbevolen, want het is beslist geen gemakkelijk te volbrengen prestatie. De organisatie beveelt de deelnemers tevens aan om een paar extra sokken mee te nemen en om goed ingelopen schoenen te dragen.

Langste dag
Na de eerste keer is het Rondje Ameland verhuisd van juli naar juni. De organisatoren zoeken eerst rondom de langste dag van het jaar en later in begin juni een dag die wat betreft het tij het beste te lopen is. Met hoog water is er niet over het harde strandzand te gaan: daar staat dan Noordzeewater. Alleen in de tijd van afnemend water tot aan laag water en dan naar opkomend tij, is er 6 uur lang een brede strook stevig zand waarop het goed lopen is. De afstand die over het strand moet worden afgelegd is bijna 20 kilometer.

Start
De start is bij het krieken van de dag. De burgemeester of de locoburgemeester geeft dan het startsein: om 5.00 uur loeit een sirene. De eerste meters van de 49,3 kilometer lange tocht gaan over de Oranjeweg richting vuurtoren. Via het Hollumer badstrand voert de tocht over het westelijkste strand van het eiland naar het Suudwest. In 2015 wordt de eerste etappe iets omgelegd: de start gaat vanaf het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg en de route voert via de Bosweg en het bos naar het strand. Ter hoogte van het paardengraf steken de wandelaars de duinen over en vervolgen hun weg aan de binnenzijde van de waddendijk. Bij de pier komen de lopers de eerste verzorgingspost tegen. Koffie, thee en water staat klaar en iedereen krijgt een lunchpakketje mee met broodjes, vruchtensap, water, druivensuiker en een rolletje drop. De wandelaars lopen ten oosten van Buren, op weg naar de Kooi. De meest oostelijke stempelpost staat op bijna de helft van de route. Volgens het Rondje Ameland routebordje is het dan nog 29,1 kilometer te gaan.

Lepelaars
De weg terug loopt van oost naar west via het strand. De ene keer komen de wandelaars ter hoogte van Nes Beach Rugbyers tegen die juist op die dag hun toernooi spelen, dan weer moeten ze om grote buizen voor een zandsuppletie slingeren of staan er zomaar vier lepelaars in het Noordzeewater bij het strand van Ballum. Elke editie is er wel iets bijzonders.

Editie 2008 eindigt met een huwelijksaanzoek: De finish had voor Carola Metz een extra verrassing in petto. Haar vriend Theodoor Metz had een spandoek opgehangen met de tekst: “Carola, wil je met me trouwen.” Carola kon nauwelijks een woord uitbrengen maar maakte Theodoor duidelijk dat ze wel wilde. Door vermoeidheid en emoties overmand viel ze flauw. In de EHBO-tent kwam de aanstaande bruid weer bij haar positieven.

Zwartlopers
In 2010 neemt de organisatie van Rondje Ameland voor het eerste maatregelen tegen zwartlopers. De zogenaamde zwartlopers maken wel gebruik van de organisatie en de faciliteiten, maar delen niet in de kosten door geen inschrijfgeld te betalen. Bovendien wil de organisatie inzicht hebben in het werkelijke aantal deelnemers. Officiële Ronde Ameland lopers krijgen sinds 2010 een armbandje, dat toegang geeft tot de Rondje Ameland catering, verzorging en andere diensten.

Afvallers
Niet alle deelnemers halen de eindstreep. Met last van de knieën, warmgelopen heupgewrichten, hooikoorts, oververmoeidheid en blaren worden afvallers opgepikt door EHBO’ers en bezemwagen en naar het eindpunt gebracht. Daar wacht het terras van De Zwaan.

Duizend
Editie 2015 wordt een gedenkwaardige, want Rond Ameland gooit de aanmelding open tot 1000 deelnemers. Tot aan deze editie was het aantal deelnemers in de loop van de jaren gegroeid van tien naar 500. Het Zwaneplein blijft het middelpunt van de finish-activiteiten en de winkeliers en horeca van Hollum gaan daar een mooi evenement omheen bouwen. De organisatie van Rondje Ameland houdt zich met de wandeling bezig. Aanmelden kan via de website van Rondje Ameland.

In 2015 is Rondje Ameland op 6 juni.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie