U bent hier

Bitar, wat is het?

Begin februari 2014 vindt Jan Wijnberg op het strand van Ameland, ter hoogte van de Sunset een blok met de afmetingen 22 cm in het vierkant en 10 cm dik.

Het is geperst spul met een stempel er in gedrukt met de letters BITAR. Het lijkt het de TJIPETIR tegels die regelmatig op de stranden van de Waddeneilanden gevonden worden.

De meest waarschijnlijke verklaring is de volgende:
Het lijkt op latex, ruwe ongeraffineerde rubber. Nadat natuurrubber van de rubberboom (b.v. Hevea Braziliensis) is getapt wordt deze, meestal door de tapper, gerookt. Boven een open vuur wordt de dan nog vloeibare latex over een stok gegoten die steeds gedraaid wordt. Deze latexballen die dan ontstaan worden aan opkopers geleverd die de ballen samenpersen tot blokken zoals deze strandvondst en stempelen hun naam er in, in dit geval is dat BITAR. De ballen worden platgemaakt met een soort wringer. De platen nemen namelijk bij verzending minder ruimte in dan ballen. Gezien de naam komt dit blok vermoedelijk uit Zuid-Oost Azië, vermoedelijk Maleisië of Thailand. Deze blokken komen uiteindelijk terecht als grondstof voor rubber bij de rubberproducenten.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie