U bent hier

Walvis in het Amelandse Schelpenpad

De meeste mensen die schelpen of andere dingen van het strand verzamelen zoeken op het strand. Dat klinkt wel zo logisch. Normaliter doe ik ook niet anders, maar afgelopen vakantie (31 juli) was het echter niet op het strand dat ik een bijzondere vondst deed. Op het schelpenpad bij camping Klein Vaarwater waren wij aan het fietsen toen mijn oog viel op een vreemde, bruinige vorm. Na voorzichtig het voorwerp voorzichtig verwijderd te hebben bleek het te gaan om een 10 centimeter bij 5 centimeter groot fossiel (erg oud) bot.

Het bot is door een fossielenkenner gedetermineerd als een deel van een de gehoorbeentje/gehoorbotje en slakkenhuis (periotica) van een baleinwalvis. Baleinwalvissen zijn de grootste soort walvissen in de oceaan en de bekendste in de familie van de baleinwalvissen zijn de vinvissen die tot 33 meter lang kunnen worden. De andere familie walvissen zijn de tandwalvissen, waaronder de ootvissen, orka’s en de ook in Nederlandse wateren voorkomende bruinvissen en dolfijnen. Van de laatste groep wordt over het algemeen veel meer materiaal gevonden dan van de baleinwalvissen.

De gehoorbeentjes zijn nodig om, zoals de naam al zegt, te kunnen horen. Voor een walvis is dat eigenlijk net hetzelfde als voor een mens. Het slakkenhuis is van belang voor het evenwicht, zo weet de walvis wanneer hij rechtop zwemt. Ook dit is vergelijkbaar met mensen, ook wij hebben een slakkenhuis voor het bewaren van ons evenwicht.

Af en toe spoelen er verse baleinwalvissen aan op de Nederlandse kust, met name aan de Noord- en Zuid Hollandse kust. Bij een fossiel bot is het alleen maar gissen over hoe oud het geweest is. Ook zijn oude walvisbotten op de Wadden niet een zeldzaamheid. Zo staan er bij een aantal huizen op Ameland botten van walvissen die geslacht zijn door de walvisvaarders. Ook wil het af en toe nog wel eens dat er materiaal van walvissen gevonden wordt, afkomstig uit dit tijdperk.

Erg waarschijnlijk is het niet, dat dit bot meegevoerd is met de walvisvaarders, daarvoor is het te oud (en fossiel). Hoe het op de plaats gekomen is waar schelpenzuigers schelpen geoogst hebben voor het schelpenpad blijft gissen. Misschien is de walvis ooit aangespoeld geweest of is het een natuurlijke dood in zee gestorven. Het feit is wel, blijkbaar kun je ook bijzondere vondsten doen onderweg naar het strand.

Average: 4 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.
afbeelding van Jeanet
Curieus

Advertentie