U bent hier

Grote Vos op Ameland

Tijdens een wandeling over het eiland zijn er allerhande schatten te ontdekken. Vlinderman Theo Kiewiet spotte gisteravond om half zes zelfs een Nymphalis polychloros. In de Kooiduinen voorbij Buren, zag hij de vlinder die ook wel grote vos wordt genoemd.

Foto
Deze zeer zeldzame dagvlinder is één keer eerder waargenomen op Ameland bij Ballum, maar er is op Ameland nog nooit eerder een foto van gemaakt.

Zeldzame zwerver
Grote vossen komen normaal in België voor en op een enkele plek in zuid Nederland. Vderder zijn ze in in Centraal- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en Centraal-Azië te zien. Dit exemplaar is een zwerver. Hij heeft heel vroeg in het jaar heel Nederland doorkruist en de Waddenzee overgevlogen om op het Waddeneiland 'vakantie te gaan vieren'. Heel soms wordt deze mooie vlinder op een van de andere Waddeneilanden waargenomen, maar dat blijft een zelfzaamheid.

Kooiplaats
Voor wie de vlinder wil proberen te spotten moet naar de Kooiplaats gaan en vandaar in de duinen gaan zoeken. Vanwege de broedtijd moet je wel voorzichtig zijn en geen vogels verstoren. 

Bronnen: 

Persbureau Ameland

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie