U bent hier

Vallende sterren

Jaarlijks komen van 1 tot 15 augustus de Perseïden langs, die we op aarde kunnen zien als vallende sterren. Het wadddengebied heeft de mooie donkere luchten waarin de vallende sterren op hun best zijn te zien. En wie er één ziet mag een wens doen. In 2013 is de verschijning van de Perseïden het helderst in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus. Ook de nachten voorafgaand aan die nacht en de nachten erna is de zogeheten Perseïdenzwerm te ontwaren. Het is gruis dat massaal de dampkring binnenkomt. Het levert soms tot wel honderd vallende sterren per uur op.

Meteoor
Een vallende ster is geen ster maar een deeltje gruis of meteoroïde die een lichtspoor aan de hemel maakt. We kunnen hem zien als hij met grote
snelheid en op grote hoogte in de atmosfeer van de Aarde terechtkomt. Een meteoor in de dampkring noemen we een meteoroïde. De meteoroïde wordt door de dampkring afgeremd waardoor enorme wrijvingskrachten ontstaan en het gruis als het ware verdampt. De wrijvingskrachten veroorzaken het zichtbare licht. Vanaf de aarde gezien is het alsof een ster zich verplaatst met snelheid, als een vallende ster: het is het zichtbare lichtspoor van de meteoroïde.

Strand
Wie in de eerste weken van augustus op een Waddeneiland zit, kan het donkerste plekje van het eiland opzoeken. Op het strand waar geen lantaarnpalen staan zijn de vallende sterren het mooist te zien. Fotograaf Johan van de Wielen gaat regelmatig naar een van de Waddeneilanden om daar in de nacht de vallende sterren te fotograferen.
Hieronder staat een van zijn foto’s.
Lees hier meer: Vallende sterren op Ameland.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie