U bent hier

Wat voor een steen is dit?

Wat voor een steen is dit? Wie het weet mag het zeggen. Jutter Harmen Wijnberg vond na de Sinterklaasstorm van 2013 een raadselachtige steen op het rif, op de kop van Ameland. Hij is nieuwsgierig naar de herkomst. Is dit soms een steen van Sier?

Het is een grote steen, dobbelsteenvormig. De maat is ongeveer 20 x 20 x 20 cm. Het bijzondere van de steen is dat hij weliswaar groot is maar niet zwaar. Het is een soort poreuze donkergrijze steen met op de top een soort petje. Het ‘petje’ is een andere kleur cementachtig materiaal.

Wie eerder dit soort stenen heeft gevonden en wie weet wat de herkomst van het poreuze blok is vragen we te reageren. Wie lost dit mysterie op?

Deskundigen weten het ook niet precies. Het kan een soort slakkenmateriaal zijn. Mogelijk is ook de binnenbekleding van een verwarmings- of stookketel, die uit vuurvaste steen bestond. Het kan ook puimsteen zijn. Het cement lijkt ervoor te pleiten dat het een bouwmateriaal is.

De laatste reactie lijkt het raadsel geheel te ontsluiten: het gaat dus om een stuk gasbeton, dat je in de bouwmarkt onder de merknaam YTONG kan kopen.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie