U bent hier

Noordelijkste molen staat op Ameland

De noordelijkste molen van Nederland staat op Ameland. Het is De Phenix in Nes. Marcel Kroon is er vanaf mei 2013 molenaar. Meteen na het voltooien van zijn molenaarsopleiding ging hij aan de slag. De molen is eigendom van de gemeente en de Stichting Amelander Musea (STAM) heeft hem in beheer. Kroon meldde zich bij de STAM als molenaar en sindsdien laat hij de wieken van De Phenix draaien en ontplooit er activiteiten. De molenaar is getrouwd met Risje Sinnema uit Hollum, die na jaren vasteland terug wilde naar het eiland. Marcel en hun dochter Meyke zagen dat helemaal zitten en sindsdien werkt Kroon deels in het zwembad van Roosdunen en deels als molenaar in De Phenix. Hij wil De Phenix stevig op de kaart zetten met rondleidingen, demonstraties en andere activiteiten. Met de Tri-Ambla is de molen het decor van de finish en zo ziet Kroon het graag, ‘zijn’ molen in het middelpunt van de belangstelling.

Rogge van Anton Nagtegaal
De vlag is uit, de molen open. Het is volop activiteit rond en in De Phenix en dat doet de molen goed. Intussen is Marcel Kroon op zoek naar opdrachtgevers. De rogge van Anton Nagtegaal wordt in De Phenix verwerkt en zo zoekt de molenaar naar meer Amelanders waar hij iets voor kan betekenen. De wieken horen te draaien, vindt hij.

Aangezicht van Nes
De molen is een belangrijk onderdeel van de aangezicht van Nes en wat Kroon betreft loopt iedere bezoeker van het dorp even langs het karakteristieke bouwwerk. In  het molenwinkeltje zijn leuke dingen te koop en de molen is het bezichtigen zeker waard. De molenaar kan daarbij ook nog mooie verhalen vertellen over de wind, de techniek en het meel.

Expansiedrift
Kroon wil de molen productief maken en daarom denkt hij constant na welke activiteit hij zou kunnen uitbaten. Voor de bierbrouwerij verzorgt hij mout en voor de ambachtelijke destilleerderij levert hij ingrediënten. Het zijn een paar voorbeelden van de expansiedrift van een ambitieuze ambachtsman. Hij kan graan pletten voor veevoer, kippenvoer produceren, konijnenvoer samenstellen, bijvoer maken voor paardenfokkers en daarbij werkt hij samen met de mosterdmolen in Hollum. De Phenix doet een deel van het werk voor De Verwachting in de vorm van kneuzen, schroten, pletten en breken van de graankorrels.

Marcel en Meyke op mölenshiem
Voor het winkeltje zijn er zat leuke plannetjes. Kroon zou er wel Oudhollandse snoep willen verkopen en molenspecerijen. Daarnaast wil hij zich richten op rondleidingen en de molen opnemen in speurtochten. Al sinds zijn jeugd is Kroon gegrepen door het molenaarsvak. Hij prijst zich gelukkig dat hij zijn ideeën in De Phenix kan uitvoeren in samenspraak met de STAM. Hij zit op ‘t mölenshiem helemaal op zijn plek. Hij hangt de vlag uit, doet samen met Meyke het winkeltje open en laat de wieken draaien. De Phenix in Nes leeft.

Op 14 september 2013 is het Molendag. De Phenix is dan open.

Bronnen: 

Persbureau Ameland

Average: 2 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie