U bent hier

Sint-Clemenskerk in Nes op Ameland

Nes op Ameland is het dorp van de karakteristieke katholieke kerk die door architect Pierre Cuypers is ontworpen. De kerk dateert uit 1878. Op 5 februari 2013 brandde de kerk tot de grond toe af.           

Cuyperskerk
De Sint-Clemenskerk is de Rooms-Katholieke kerk in Nes op Ameland. De kerk is onder architectur gebouwd en dateert van 1878. Architect is de Nederlandse beroemde Pierre Cuypers. Het gebouw is een rijksmonument.

Neogotisch
De kerk is in neogotische stijl gebouwd en in1878 in gebruik genomen. Architect Pierre Cuypers maakte meer kerken als die in Nes. De Clemenskerk is de zesde van zeven neogotische katholieke kerken die Cuypers in Friesland bouwde. Hij liet zich ondermeer inspireren door Noorse kerken. In 1877 had hij een kerk in het Noorse Halden gebouwd.

Constructie
De constructies van hout werd in het atelier van Cuypers in Amsterdam gemaakt, vervoerd naar Ameland en in Nes geassembleerd. Het hoogaltaar en de mooie gebrandschilderde ramen werden later toegevoegd: het hoogaltaar in 1885 en de gebrandschilderde ramen in 1897.
In 1958  werd de kerk uitgebreid met een dwarsschip bestaande uit twee lage transepten. De architect van deze uitbreiding van Herman van Wissen, die ook een dag- en doopkapel toevoegde.
De kerk staat aan de Kardinaal De Jongweg, de weg die vernoemd  is naar Kardinaal Johannes de Jong (1885-1955).  De Jong werd in Nes geboren.

Piere Cuypers
Pierre Cuypers (1827-1921), geboren in Roermond, was één van de belangrijkste architecten van Nederland. Hij ontwierp ondermeer het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Die twee belangrijke en gezichtsbepalende gebouwen voor Nederland verstigde hij zijn naam als bouwmeester.
Cuypers was zoon van een kerkenschilder en volede zich aangetrokken tot het ontwerpen van kerken, kapellen en kloosters. Hij ontwierp meer dan honderd kerkgebouwen. Zeventig daarvan werden daadwerkelijk gerealiseerd.

Clemens
De Sint-Clemenskerk in Nes verving een bescheiden kerkje dat stamde uit circa 1640.
Dat kerkje was destijds door Rooms-katholieken gebouwd en gewijd aan Sint Clemens, de beschermheilige van de zeevaarders.

Brand
In de vroege morgen van 5 februari 2013 breekt er brand uit in de kerk. De houten constructie brand als een tierelier en de wind wakkert het nog eens aan. Er is geen blussen aan en het schip van de kerk brand uit, het karakteristieke torentje stort al na een half uur in en later op de dag blijken alleen de gevels en muren nog te staan. Instortingsgevaar dreigt en de gevels worden gestut.

De kerk speelt een belangrijke rol in het leven van de 1200 zielen die in 2013 parochiaan zijn. Ze worden er gedoopt, ze doen er hun communie, trouwen er en de gestorvenen worden vanuit de kerk begraven. Elke zondag is er een dienst.

Oorzaak
Van de kerk staan de zijbeuken nog, de bijgebouwen staan nog overeind en het parochiehuis is er nog. De ramen zijn kapot en er is grote waterschade.
De oorzaak van de brand is niet bekend. In november 2013 wordt bekend dat de herbouw start op 1 mei 2014. Het monumentale karakter van de kerk blijft bestaan, in details wordt het gebouw aangepast aan deze tijd.

Gegevens
Sint-Clemenskerk
Kardinaal de Jongweg 33
Nes
Gebouwd in1878
Gewijd aan Sint Clemens
Monumentale status: Rijksmonument
Monumentnummer 7604
Architect Pierre Cuypers
Orgel Fonteyn & Gaal

Bronnen: 

Isgeschiedenis.nl
Wikipedia
architectenweb.nl

Average: 3.3 (3 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie