U bent hier

Woensdag Walvisdag met Maria Carmela Marinelli

Ameland is in 2018 Eiland van Hidde Dirks Kat, de commandeur, en de zomer van 2018 is vanwege het festivaljaar Zomer vol Verhalen. Zes vertelkanonnen vertellen op Ameland hun verhalen in de Amelander Musea en bij de vuurtoren.

Op 1 augustus was het de beurt aan meesterverteller Maria Carmela Martinelli. Maria Carmela Marinelli is verteller en theaterdocent, die geboren is in Italië en in Duitsland woont. Ze studeerde in Bologna en in Berlijn. In Duitsland is ze bij verschillende theater- en vertelprojecten betrokken en treedt op internationale vertelfestivals op. Maria Carmela Marinelli doceert over de kunst van het vertellen aan de Universiteiten van Leipzig en Jena.

Zelf vertelt ze levendig, suggestief, vol humor en met temperament en haar verhalen gaan in het Duits, Italiaans, Spaans de wereld over en als woorden niet meer genoeg zijn vertelt ze met handen en voeten en met een ruim hart, tot de lucht brandt. In het filmzaaltje van Museum Sorgdrager vertelt Maria Carmela Marinelli onder meer over het meisje dat graag een verhaal wil horen van haar grootmoeder, haar nonna. Oma wil, voordat ze van wal steekt, eerst een beetje melk, want ze heeft dorst. En dan begint het verhaal met de koe die best melk wil geven, maar graag eerst een beetje gras wil. Om het gras te maaien is een zeis nodig en dan volgen nog een heleboel tussenstappen, voordat de grootmoeder eindelijk haar beker melk krijgt en aan het verhaal kan beginnen.

En dan volgt nog een verhaal en nog een. Zoals die over het Italiaanse dorpje waar Maria geboren is en waar ‘s avonds de buurt bijeenkwam voor haar huis. Ze namen een stoel mee en vormden een kring onder een lantaarn en de kinderen speelden in de cirkel van licht. Tot ze moe werden en op de schoot van hun moeders belanden en met de neus in de hals van mama haar vertrouwde geur opsnoven en in slaap vielen. En dan begint een nieuw verhaal.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie