U bent hier

Woensdag Walvisdag met Shonaleigh Cumbers

Shonaleigh Cumbers was op het eiland. Een Engelse, die een grootmoeder in Oldenzaal had. Als zevenjarig meisje verhuisde ze met haar ouders van Nederland naar Engeland en haar kennis van het Nederlands is op dat niveau blijven steken, zegt ze. Als ze weer eens een tijdje in Nederland is en de Nederlandse klanken hoort, klinkt het bekend. Shonaleigh Cumbers heeft dan ook een oor voor klanken en gevoel voor taal.

Ze is een van de vertellers uit Zomer vol Verhalen, het over zes weken uitgesmeerde vertelevenement van Eiland van Hidde Dirks Kat. De verhalen van de zes hebben soms zijdelings en soms wat directer een verbinding met Hidde Dirks Kat, de walvisvaart, walvissen en vissen. Torens, vuurtorens, eilanden, reizen en ontmoetingen tussen reizigers en inlanders zijn veel terugkerende thema’s. Shonaleigh Cumbers leerde het vertellen van haar Bubba, grootmoeder, en vertelt als drut’syla in de Joodse traditie. Ze begon op vierjarige leeftijd en heeft nu een verzameling van meer dan vierduizend verhalen in haar hoofd. De basis werd gelegd door haar Bubba, andere verhalen vond of schreef ze zelf.

De vertelster treedt over de hele wereld op vertelfestivals en vertelevenementen op, zoals op Ameland in Zomer vol Verhalen. ’s Middags was ze in het Natuurcentrum en ’s avonds bij de vuurtoren. Het laatste verhaal, het was al donker buiten, vertelde ze aan de grote tafel in Sier aan Zee. Hou je van verhalen en zie je ergens haar naam aangekondigd, aarzel niet. Drut’syla Shonaleigh Cumbers vertelt onvergetelijk.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.
afbeelding van Jeanet
Onvergetelijke vertelster.

Advertentie