U bent hier

Atlantic Wall op Fanø

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers 300 bunkers in de duinen van Fanø en de meeste van de grijze betonnen blokken staan er nog steeds en staan open voor geïnteresseerden.

Atlantic Wall
Bij de bouw waren 1200 Deense werknemers betrokken en waarschijnlijk tussen 2000 en 3000 Duitse soldaten. Duitsland bereidde zich voor op een oorlog op twee fronten. Ter verdediging van de kust besloot Hitler een Atlantic Wall te bouwen vanaf Frankrijk tot aan Noorwegen.

Invasie
Het werk in Denemarken begon in 1942, van de Deens-Duitse grens tot aan Skagen en Frederikshavn. Esbjerg werd extra beschermd, omdat Hitler rekening hield met een geallieerde invasie vanuit die hoek. Alleen al op Fanø werden 300 bunkers gebouwd en legden de Duitsers meer dan 49.000 mijnen.

Luchtaanvallen
Op Fanø werden vijf grote kanonplaatsen gebouwd, in Sønderho, Pile Berg en aan de noordzijde van het eiland. De grootste bunkers op Fanø Noord, hadden een bijzondere rol in de verdediging van Esbjerg tegen geallieerde luchtaanvallen.
Daarnaast werden zoeklichten, radarinstallaties, spoorwegen, betonwegen en kazernes op het eiland aangelegd. Gelukkig voor Fano en Denemarken kwam de langverwachte D-Day niet op haar grondgebied maar in Normandië. 

Kikkebjerg Plantage
Veel bunkers zijn min of meer begraven in de duinen, maar diverse monumenten uit de oorlog zijn te bezoeken.
Op Fanø Noord bij de Kikkebjerg Plantage staan de grootste bunkers. Het zijn vier bunkers met elk een 10,5 cm luchtafweergeschut, naast drie machinegeweer bunkers, twee munitiebunkers, twee personeel bunkers en een sanitatiebunker met operatiekamer. Alles is verbonden door loopgraven. De faciliteit staat open voor geïnteresseerden en er worden door VVV Fanø rondleidingen gegeven.

Nordby
Middenin het dorp Nordby komen we twee bunkers tegen. Deze zijn niet toegankelijk.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie