U bent hier

Het strand van Fanø

Fanø heeft een heel breed Noordzeestrand en het bijzondere is dat op het visitekaartje van het eiland je met een auto mag rijden. Er staat zelfs een bushalte midden op het strand en de bus doet er daadwerkelijk zijn rondje. Het zand van het strand is fijn en het sediment is van dien aard dat het inklinkt tot een betonharde onderlaag. Het zand dat met stormen loswoelt van de Nederlandse Waddeneilanden gaat met de stroom mee naar het oosten en komt als sediment op Fanø terecht. Daar heeft zich een enkele kilometers breed strand gevormd, waar de Denen met hun gewone auto’s op rijden.

Om de vier jaar
Geen Suziki’s en Jeepjes. Waar de eilanders van de Nederlandse Waddeneilanden een speciaal strandautootje hebben, draaien de Denen hun hand er niet voor om hun audi’s en mercedessen over het strand te laten rollen. Ze kopen om de vier jaar een andere auto, vertelt Bent van de supermarkt uit Nordby en ‘niemand wil onze auto’s kopen.’ De zoute aanslag van het zand en zeewater is funest voor de carrosserie, maar dat deert de eilanders niet. Hun liefde voor het strandrijden is groter dan hun liefde voor de auto. Daar komt bij dat het inkomen van de inwoners van Fanø een vijfde hoger ligt dan het Deense gemiddelde. Een plekje roest meer of minder, daar maalt een Fanøer niet om. Tachtig procent van het eiland is beschermd en daar mag helemaal niets mee gebeuren, maar het strand hoort daar niet bij. Op een drukke dag blinkt daar heel veel blik.

Vliegeren
Het strand van Fanø is de allermooiste locatie voor het vliegerfestival dat in juni op het eiland wordt georganiseerd. De vliegeraars rijden met al hun materiaal en instrumenten het strand op om daar de vliegers uit te pakken of zelfs op het strand ter plekke te fabriceren. Complete naaimachines gaan mee op locatie en de vliegergekken testen daar hun materiaal uit.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie