U bent hier

Veerboot naar Fanø

De veerboot naar Fanø vertrekt vanuit Esbjerg. Vanuit die stad op het Deense vasteland zie je het eiland al liggen. Vlakbij. De overtocht duurt niet meer dan een minuut of twaalf en elke veertig minuten vertrekt er een boot. Er is een kleine veerboot voor alleen passagiers en een grotere boot waar ook auto’s op mee kunnen volgens het roll-on-roll-off principe. Personenauto’ en vrachtvervoer rijdt op volgorde van aanrijden de boot op en van te voren een plaatsje boeken is niet nodig.
De laatste boot vertrekt iets na middernacht en in het weekend kun je zelfs nog een paar uur later heen en weer. Dat is speciaal voor de stappende Fanø jeugd die in Esbjerg wil uitgaan. De ouders vinden het wel belangrijk dat hun kinderen thuiskomen en daarom zijn de vaders en moeders van Fanø erg ingenomen met deze regeling.
Mocht midden in de nacht een overtocht nodig zijn vanwege bijvoorbeeld een zieke die direct naar het ziekenhuis moet, dan kan de boot opgeroepen worden voor een extra vaart. Het ziekenhuis staat in Esbjerg, niet ver van de haven.

De veerboot biedt daarnaast een prachtige voorziening voor wie heel laat of heel vroeg wil vertrekken. Als er bijvoorbeeld een groepje inwoners van Fanø een uitje op het Deense schiereiland heeft gehad, dan kan er voor niet meer dan 180 euro een extra boot worden besteld. Het spaart een overnachting in een hotel uit. Deense regels voorzien namelijk in een calamiteitendienst van de veerboot. Er is altijd bemanning aan boord die voor een calamiteitenvaart opgeroepen kan worden en die een speciale overtocht  kan verzorgen voor eilanders die naar huis willen.
Een speciale gevaarlijke stoffen vervoer kent de boot dan weer niet. De tankauto die op Fanø zijn brandstof gaat afleveren, staat tussen de personenauto’s op het autodek.

Als zo’n tankauto aan boord is, dan mogen de passagiers niet in hun auto blijven zitten. Dat is de enige veiligheidsmaatregel die de veerdienst hanteert en dat blijkt tot nu toe goed te werken.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie