U bent hier

Door het oog van de naald

Op zondag 29 oktober raast er een flinke storm in het waddengebied. De bulkcarrier Glory Amsterdam ligt ten zuidwesten van Helgoland voor anker. Het anker houdt niet en het schip raakt op drift. Een groot schip van 225 meter op 2 kilometer afstand van een Waddeneiland in golven van 7 meter met aan boord 1800 ton smeerolie en 140 ton diesel is een nachtmerrie voor waddenliefhebbers, vissers en eilandbewoners. De hele zondag proberen sleepboten tevergeefs sleepverbindingen tot stand te brengen. Door de onstuimige omstandigheden breekt telkens de sleepkabel. Men kan niet voorkomen dat de Glory Amsterdam op de zandbanken voor Langeoog strandt. 

Op het moment van schrijven van dit artikel (donderdagochtend) komt bij de Waddenvereniging het nieuws binnen dat het schip is vlotgetrokken. Een grote opluchting! Het bergteam heeft uiteindelijk twee sleepkabels kunnen overbrengen en het ballastwater uit het schip gepompt. Hierdoor kwam de Glory Amsterdam hoger in het water te liggen en kon het door twee sleepboten naar dieper water worden getrokken. 

Bij dit voorval realiseert men zich dat niet alleen olietankers, maar ook andere schepen grote hoeveelheden olie aan boord hebben. Je hebt in een kwetsbaar gebied als de Waddenzee niet veel olie nodig om grote milieu-effecten te veroorzaken. In 1998 lekte het brandende schip De Pallas 60 ton olie in zee wat tot sterfte van duizenden wadvogels leidde. 

Meestal raken schepen in moeilijkheden wanneer het stormachtig weer is. Dat zijn ook de condities waarin bergings- en oliebestrijdingsactiviteiten beperkt zijn. Regelmatig gebeuren er in en rond de Waddenzee dergelijke incidenten met schepen. Gelukkig tot nu toe zonder schade voor mens en natuur. Maar het bevestigt dat we moeten blijven investeren in preventie en een goede incidentenbestrijdingsorganisatie. Hier blijft de Waddenvereniging zich voor inzetten. 

Binnenkort wordt de oefening Oil Alert Waddenzee die in september plaatsvond, geëvalueerd. De Waddenvereniging zal het incident met de Glory Amsterdam hier zeker inbrengen om te kijken wat we in Nederland van dit incident kunnen leren. 

Bronnen: 

Waddenvereniging

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie