U bent hier

Noordzee

Vanuit de organisatie van The Tall Ships Races Harlingen hebben de basisscholen in de gemeente Harlingen deze week lesmateriaal ontvangen ter voorbereiding op Sail InZicht van 2 t/m 13 juli. Om alle kinderen en docenten alvast in de maritieme sfeer te krijgen hebben ze een schatkist ontvangen met hierin lesmateriaal met een maritiem thema.
Deze week kreeg de Nederlandse, Duitse en Deense garnalensector het MSC-keurmerk uitgereikt. MSC-certificering biedt de onafhankelijke bevestiging dat het garnalenbestand gezond is, goed wordt beheerd en dat er minimale invloed is op het overige zeeleven.
De vissers van de TX29 waren behoorlijk verrast over de grootte van de krab die zij vorige week in hun net kregen! Toen Charlie van Beurden het imposante dier in zijn handen had, bedacht hij dat hij op Facebook iets had zien langskomen over een krabbenliefhebber bij Ecomare. Dat was een weblog van dierverzorger Jarco, die marien bioloog is en inderdaad een voorliefde heeft voor alles wat er in zee
Ballonoplatingen zijn leuk maar de restantjes van de ballonnen en lintjes dragen bij aan de plastic soep. Vogels zien de stukjes rubber aan voor voer en krijgen hun maag vol met troep.
De Duitse Staatssecretaris voor Milieu, Florian Pronold, maakt zich grote zorgen over de snelle opwarming van de Noordzee. De afgelopen 45 jaar steeg de temperatuur in de Noordzee met 1,67 graden Celsius terwijl dat in de oceanen gemiddeld 0,74 graden was. Dat schreef Pronold aan de Duitse Bondsdag in antwoord op vragen van de Groenen.
Het offshore windpark Gemini, het grootste windpark van Nederland, wordt vandaag officieel geopend. Het ligt op 60 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog/ Ameland. De Waddenvereniging heeft de aanloop van de bouw van het park positief kritisch gevolgd.
Vandaag wordt het grootste windmolenpark van Nederland geopend. Het is het molenpark Gemini dat boven Ameland en Schiermonnikoog ligt. Het park ligt buiten het zicht van de strandwandelaars, op bijna 85 kilometer uit de kust.
Er zwemmen in de Europese Atlantische wateren zo’n anderhalf miljoen walvisachtigen: walvissen, bruinvissen en dolfijnen. Dat blijkt uit SCANS III, het derde grote internationale onderzoek naar het voorkomen en de verspreiding van walvisachtigen.