U bent hier

Nu of Nooit - Statiegeld

De toekomst van statiegeld wordt in de komende zes weken bepaald. Dit is de finale. Mijn strijd van het afgelopen jaar is vernauwd tot twee sleutelmomenten.

Het eerste is 30 november; een ingelast rondetafelgesprek over statiegeld in de Tweede Kamer. Daarin zullen de posities worden bepaald. Machtige tegenstanders met ideeën uit een ver verleden zullen de hakken diep in het zand zetten. Het definitieve besluit is twee weken later tijdens het Algemeen Overleg Circulaire Economie op 13 december. 

Logisch
Natuurlijk: Alle politieke partijen hebben afgelopen februari hun handtekening gezet onder de Plastic Soup Surfer motie - 90% minder plastic zwerfflesjes binnen drie jaar. 

Een afspraak waaraan ze elkaar moeten houden. Plus zestigduizend handtekeningen onder de statiegeldpetitie die ook gehoord moeten worden - waarschijnlijk tekende jij ook. 

En misschien herinner jij je bovendien dat er deze september studies uitkwamen van het CE Delft en het CPB. Beiden adviseerden statiegeld uit te breiden. Omdat dit het middel is om per jaar tientallen miljoenen plastic zwerfflesjes te voorkomen (tot 90%!). En omdat de huidige manier van deze kleine plastic flesjes inzamelen geen hoogwaardige recycling oplevert. 

Gezien deze rapporten, de petitie en de Plastic Soup Surfer motie zou er maar één logisch besluit kunnen zijn; statiegeld wordt uitgebreid... Toch?
Dit laat ik niet over aan de grillen van de politiek. Dit is mij te belangrijk.

Laaghangend fruit
Plastic afval bedreigt onze zeeën, oceanen en ecosysteem. Ook Nederland levert zijn bijdrage door miljoenen plastic zwerfflesjes die via bermen, sloten, grachten, rivieren en strand de zee in spoelen.  

Statiegeld uitbreiding is laaghangend fruit: het is voordelig voor supermarkten, beter voor recycling en een grote meerderheid van de Nederlanders is voor. Het moet nu!

De deurwaarders
Ik wil zeker weten dat de politici tot het enige juiste besluit komen. Daarom zal ik deze maand de ingeschakelde gerechtsdeurwaarders uitsturen. Opdat directeuren van supermarkten en frisdrank-maatschappijen dappere uitspraken kunnen doen. En daarmee van binnenuit de ouderwetse tegenstand breken. 

En laat ik benadrukken dat het zonder de geweldige steun van alle donateurs nooit was gelukt de gerechtsdeurwaarders bijeen te krijgen! Dat de Plastic Soup Surfer zich maximaal in kan zetten komt door deze steun. Er staan inmiddels al 14 deurwaarders klaar - waarvan de eerst 10 gaan naar de hoofdrolspelers in dit statiegeld dossier. 

Publieksacties
Binnenkort lanceren we bovendien een publieksactie gericht op de politiek waarin jij direct kunt bijdragen. Wat precies, is nog heel even geheim. Houd je mail in de gaten! En volg deze spannende tijd de Plastic Soup Surfer via facebook en twitter.

In de tussentijd kun je blijven steunen door een aandeel in de kosten van de gerechtsdeurwaarders te nemen. Want na het statiegeld is de brede verpakkingsindustrie aan de beurt. Er moet wat gebeuren!
Doneer om te steunen!

Journalisten worden bij deze opgeroepen zich alvast te melden als ze een deurwaarder willen volgen.

Oproep: De 52min film over de expeditie op de Rijn (Source2sea) is bijna af (English Spoken). We zoeken naar iemand - liefst (near)native English - die wil helpen bij de ondertiteling en eventueel bij het vertalen. Daarnaast zoeken we ook iemand die naar het Duits kan vertalen. Graag reageert u via plasticsoupsurfer@gmail.com (betreft: ondertitling) 

Bronnen: 

Plastic Soup Surfer

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie