U bent hier

Ooskapelle heeft Schoonste Strand

Het strand van Oostkapelle heeft de titel Schoonste Strand van Nederland in de wacht gesleept. De stranden van de Waddeneilanden zijn ook schoon, maar bleken in de verkiezing niet de schoonste van het land. Oostkapelle won vorig jaar ook.

Medio juli ging de Schoonste Stranden Verkiezing 2017 van start met een video waarin een ode werd gebracht aan de Nederlandse kust. Vrijwel alle stranden, van de Wadden tot Cadzand, kwamen in beeld. Op verschillende plekken vormden strandtenthouders, -beheerders, -bezoekers en andere liefhebbers van zon, zee en schoon een letter in het zand als boodschap voor heel Nederland: STEM OP ONS STRAND! En dat gebeurde, massaal. Een recordaantal van 21.437 Nederlanders stemden op hun favoriete en schoonste strand. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van 2016.

Samenwerken voor Schoon
Winnaar Oostkapelle scoorde het hoogst bij zowel de ANWB-inspecteurs als bij het Nederlandse publiek. Rob van der Zwaag, burgemeester van Veere, is ontzettend trots: “De tweede keer in twee jaar tijd, geweldig! Als gemeente zien we de titel Schoonste Strand van Nederland als beloning voor onze inzet. Dat doen we samen, met partijen die op of om het strand werken, maar ook met mensen die graag op ons mooie strand komen. Ik ben heel blij dat onze aanpak werkt en op deze manier gewaardeerd wordt door strandliefhebbers.” De Zeeuwse stranden scoren al jaren hoog op de schaal van schoon, zo wordt Oostkapelle op de voet gevolgd door de eveneens Zeeuwse stranden van Kamperland, Breskens & Groede en Domburg. Hoe kan dat? Samenwerking lijkt één van de belangrijkste aspecten. Zo wordt het strand van Oostkapelle beheerd door Stichting Strandexploitatie Veere. Zij motiveren paviljoenhouders en reddingsbrigade om samen het strand schoon te houden. Zo werkt iedereen ter plekke mee.

Geïntegreerde aanpak
Goed nieuws is dat ondanks de toenemende drukte, onze stranden de afgelopen tien jaar twee keer zo schoon zijn geworden. De geïntegreerde aanpak van paviljoenhouders, beheerders, gemeenten en bezoekers om de stranden zwerfafvalvrij te maken en te houden, lijkt dus effectief. De Schoonste Stranden Verkiezing geeft het schoonhouden elk jaar weer een boost. Opvallend is de hoeveelheid sigarettenpeuken die door de ANWB-inspecteurs werd aangetroffen – daar ligt nog een uitdaging.

Over de verkiezing
De jaarlijkse strandencampagne van NederlandSchoon helpt met het bewustmaken van het belang van schone stranden en de rol die mensen daar zelf in kunnen spelen. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de ANWB, die tevens de jaarlijkse strandinspecties uitvoert. De Schoonste Stranden Verkiezing is een initiatief van NederlandSchoon.

Bronnen: 

NederlandSchoon

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie