U bent hier

Mathijs Deen over De Wadden

 Zondag 23 maart is de eerste Culturele Zondag van 2014 in de kerk van Leegkerk. Gast in de middeleeuwse kerk is auteur en VPRO-radiopresentator Mathijs Deen.

Mathijs Deen
Historicus Deen is deze middag aan het woord over zijn boek De Wadden. In dit boek vertelt hij het verhaal van boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, Vikingen, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten, die zich allen op hun eigen manier schikten naar de wetten van water, wind en zand. De eilanden werden niet alleen een haven voor onverstoorbare zeelieden of een jachtterrein voor jutters, maar ook een wijkplaats voor vervolgden, een nachtmerrie voor strategen en een plek waar vastelanders de lasten en verplichtingen van het dagelijks bestaan van zich af voelen glijden. Deen beschrijft deze unieke geschiedenis poëtisch, zijn historische blik scherp en zijn verhaal meeslepend.

Mathijs Deen werd in 1962 geboren in Hengelo, studeerde in Groningen en woont momenteel in Amsterdam. Hij was tot voor kort verbonden aan het VPRO-radioprogramma OVT. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger werd lovend ontvangen en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 verscheen van zijn hand het meesterwerk De Wadden.

Culturele zondagen
Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren het hele jaar culturele zondagmiddagen in de kerk van Leegkerk. Tijdens deze middagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Gasten die eerder in Leegkerk waren zijn onder andere Auke Hulst, Miranda van Kralingen en Gerrit Jan Zwier. In 2014 zijn onder andere Frank Westerman en Meindert Talma te gast.

Kerk van Leegkerk
De middeleeuwse kerk van Leegkerk ligt aan de rand van Groningen, achter de wijk Gravenburg. De kerk is recent verbouwd naar een ontwerp van awg architecten uit Antwerpen. In de kerk is een bijzondere goudkleurige kubus geplaatst, met daarin diverse moderne voorzieningen.

De kerk van Leegkerk
Leegeweg 38
9746 TC Groningen
Zondag 23 maart
15.30 uur (deuren open: 15.00 uur)

Entree: € 5,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Het Hanze Huis (Akerkhof 2, Groningen) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47, Groningen).

Bronnen: 

De Culturele Onderneming

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie