U bent hier

Wat doen de brandganzen uit Rusland?

'Wat is de strategie van de Russen', is een politieke vraag die vaak gesteld wordt, maar in dit geval is het een onderzoeksvraag naar het gedrag van de brandganzen uit Arctisch Rusland die in Nederland overwinteren. Gebleken is dat steeds meer brandganzen in het voorjaar later vertrekken naar hun broedgebieden en dan in één ruk doorvliegen, in plaats van verschillende pleisterplaatsen aan te doen onderweg na een vroeg vertrek. Maar beide migratiestrategieën worden nog gebruikt. Daarover wordt nu onderzoek gedaan waarbij de hulp van vogelspotters wordt ingeroepen. 

Wat is het voordeel van de ene of andere strategie? Leidt er een tot meer broedsucces? Om dit te onderzoeken is deze zomer een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) en het Vogeltrekstation naar de broedgebieden van de brandgans getrokken, waar in totaal 80 vrouwelijke ganzen zijn uitgerust met GPS-loggers (UvA-BiTS) en lichtloggers, om zo hun trekroute en migratiestrategie in kaart te brengen. Daarnaast is het broedsucces van de ganzen gevolgd. Op deze manier kan de migratiestrategie gekoppeld worden aan broedsucces, en kan onderzocht worden hoe verschillen in migratiestrategie en overwinteringsgebied leiden tot een verschil in aantal grootgebrachte jongen.

Kleurringen melden
De ‘zenderganzen’ en veel van hun kuikens en partners zijn te herkennen aan kleurringen, specifiek de combinatie witzwart. Op dit moment zijn de brandganzen onderweg naar Nederland, en het is belangrijk dat deze ganzen hier terug worden gezien. In de broedgebieden zijn het aantal volgende kuikens geteld van deze ganzen, maar de grootste uitdaging voor deze jonge ganzen is de najaarsmigratie. De onderzoekers willen graag weten hoeveel jongen deze trektocht hebben overleefd, en hiervoor hebben zij hulp nodig voor het waarnemen van deze ganzen.

Average: 2 (2 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie