U bent hier

Plannen nieuwe gaswinning Waddenzee zijn van (inter)nationaal belang

'Overheidsfalen van on-Nederlandse proporties' zo noemde Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de gevolgen van gaswinning onder Groningen. Ondertussen richt de minister zijn vizier op de Waddenzee als de volgende plek waar nog meer gaswinning moet gaan komen. Begin december werden omwonenden uit het Friese Waddendorp Ternaard door advertenties in de lokale media uitgenodigd voor de start van een ‘omgevingsproces’ voorafgaand aan de start van nieuwe gaswinning onder de Waddenzee. Overheden willen samen met omwonenden afspraken maken over de manier waarop aardgas gewonnen gaat worden en wat de regio daar aan ‘lusten en lasten’ van kan verwachten.

De Waddenvereniging vindt dat gaswinning onder dit unieke natuurgebied meer mensen aangaat dan alleen de direct omwonenden van de bestaande boorplaat in Ternaard. De Waddenzee is een natuurgebied dat valt onder de bescherming van zowel de Nederlandse als Europese wetgeving. En eerdere gaswinningen onder de Waddenzee lijken meer effect te hebben dan van te voren voorspeld en beloofd door de Minister van EZ.

Door nu van te voren alleen maar rekening te willen houden met belanghebbenden in en rond de gemeente Dongeradeel wordt het (inter)nationale belang van de Waddenzee te kort gedaan. Het mag niet zo zijn dat deze omstreden gaswinning wel door mag gaan als een lokale ondernemer door NAM gecompenseerd wordt voor mogelijke schade. Terwijl een ondernemer die alternatieven voor het gebruik van aardgas ontwikkelt, niet gehoord of gecompenseerd wordt voor mogelijke inkomstenderving.

Bronnen: 

Waddenvereniging

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie