U bent hier

Waddengoud

Waddengoud is het keurmerk van producten en diensten uit het waddengebied
Goudeerlijk genieten, dat promoot Waddengoud. Het Waddengoudkeurmerk wordt gegeven aan producten die in het waddengebied geproduceerd worden en diensten die in datzelfde gebied geleverd worden. Ook zijn er vakantieaccommodaties met het certificaat Waddengoud.

Waddengroep
Waddengoud is een activiteit van Stichting Waddengroep. De stichting staat voor duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied. Het begon in 1996 met de promotie en ontwikkeling van een aantal streekproducten, zoals Waddendelicatessen en Amelands Produkt. Al snel bleek dat er toekomst zat in duurzaam geproduceerde producten. Waddengroep is daar op ingesprongen uit de visie dat waddenproducten uitdrukking geven aan het waddengevoel van bezoekers en consumenten. In 2003 is de Waddengroep gestart met streekkeurmerk Waddengoud. De producten die als Waddengoud gepromoot worden zijn eerlijke producten uit de waddenstreek. Ze voldoen aan specifieke smaakkenmerken en zijn op verantwoorde, ambachtelijke en duurzame wijze geproduceerd.

Gebied rond de Waddenzee
De basis ligt in de vorige eeuw. In 1996 startten de initiatiefnemers met de productie van bijzondere producten, met de garantie dat de grondstoffen uit het gebied rond de Waddenzee komen. Dit initiatief is in de loop der jaren uitgebouwd.

Waddengoud-criteria
Binnen de Waddengroep garandeert Waddengoud de kwaliteit van de producten. Om de Waddengoud erkenning te krijgen moet de producent aan een aantal criteria voldoen. Waddengoud hanteert de richtlijnen van Streekeigen Producten Nederland. Deze zijn door het Ministerie van Economische Zaken erkend.
Grondstoffen komen uit de waddenstreek;
De bewerking vindt plaats in de regio;
De productie is duurzaam;
Onafhankelijke controle.

Financiering
Ondernemers die het Waddengoudcertificaat voeren, betalen een jaarlijkse bijdrage. In 2013 is dat voor diensten zoals Waddengoudfotograaf 100 euro per jaar per dienst.
Producenten van waddenstreekproducten betalen een bepaalde percentage van de omzet van hun streekproduct. Dat geld komt in de algemene promotiepot.
Waddengoud kan regelmatig bijdragen van stichtingen en overheden tegemoet zien.

Keurmerk aanvragen
Wie ook wil worden opgenomen in het Waddengoud register kan zich aanmelden via een aanmeldingsformulier dat op de website te vinden.
Contactgegevens:

Bronnen: 

Waddengoud

Average: 4 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie