U bent hier

Zware aardbeving Groningen te voorspellen

Vereniging Eigen Huis meld dat het gaswinningbedrijf NAM en het KNMI al veel eerder aardbevingen in Groningen hadden kunnen voorspellen. Al in 2004 hadden ze kunnen weten dat de gaswinning in die provincie zou leiden tot aardbevingen met een kracht van vijf op de schaal van Richter. Voormalig NAM-ingenieur Adriaan Houtenbos deed zelf onderzoek en stelt deze schokkende conclusie in NRC Handelsblad.

Misleiding
Houtenbos spreekt over misleiding van de bevolking door de NAM en het KNMI. De aardbevingen als gevolg van gaswinning zijn sinds de eeuwwisseling met grote nauwkeurigheid te voorspellen. Een maatschappelijk verantwoord opererend bedrijf had dat moeten melden, zegt hij in de krant. Dat hebben ze niet gedaan.

Gewonden
De ingenieur verwacht dat de eerste klap met een kracht van meet dan vier op de schaal van Richter nog dit jaar te verwachten bij gelijkblijvend productieniveau. Houtenbos voorspelt een aardbeving van vijf of meer op de schaal van Richter in 2029. De schade blijft bij een dergelijke zware beving niet beperkt tot scheuren in de muren. Dan kunnen er ook gewonden vallen.

Minister
Minister Kamp van Economische Zaken laat momenteel een aantal onderzoeken uitvoeren en besluit in december of de gasproductie omlaag gaat. Houtenbos heeft vraagtekens bij de onderzoeken omdat de onderzoekers afhankelijk zijn van de informatie van de NAM en de staat. Volgens Houtenbos is een evenwichtige belangenafweging uitgesloten vanwege het belang van de miljarden die het gas de schatkist oplevert. De NAM kent het onderzoek van Houtenbos nog niet en is er in geïnteresseerd. Het bedrijf wil met Houtenbos om tafel.

Bronnen: 

Vereniging Eigen Huis

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie