U bent hier

Schiermonnikoog: Janneke en de Pluktuin

Janneke van der Velde (48) uit Groningen is sinds februari 2017 vijf dagen per week te vinden in de Pluktuin aan de Heereweg. Ze verbouwt er groente voor eilanders en toeristen. Van oorsprong is zij klinisch psycholoog.

Janneke: "Door de bezuinigingen in de zorg gaat het steeds vaker over wat er vergoed wordt, niet om wat mensen nodig hebben. Ik zeg vaak tegen mijn patiënten dat ze hun hart moeten volgen. Op een dag bedacht ik wat ikzelf zou doen als ik m'n hart zou volgen".

De tuin is haar antwoord op de wereld. "Gangbaar is dat we steeds meer, beter en groter willen. Ik wil steeds minder en kleiner. Dat komt omdat ik me afvraag hoe we met de wereld omgaan. Klopt het dat je biologische paprika eet die in Israël is geteeld?"

Vorig jaar kwam Janneke met boerderij De Branding overeen dat ze een hectare grond kon huren. Ze regelde subsidie via het Waddenfonds, het Iepen Mienskipfonds en MAPS, onderhandelde met de gemeente over de vergunningen en begon begin februari van dit jaar met 'haar tuin'. Janneke: "Weg van het grote onpersoonlijke; terug naar de kleinschaligheid".

Toeristen en eilanders kunnen in de tuin groente - en straks ook fruit - oogsten en betalen naar eigen inzicht voor deze gewassen.

Bronnen: 

www.schierweb.nl en Leeuwarder Courant

Average: 5 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie