U bent hier

Schoonste strand van Nederland: Stem!

Nederlanders bescheiden? Niet als het om onze stranden gaat. Daar zijn we trots op. En terecht. Er zijn in ons land zo’n 50 stranden en die scoren met een gemiddelde van 9,3 lekker hoog op de schaal van schoon. De Friese kust zit met een 9,3 precies op dat gemiddelde. Op maandag 6 juli gaat de Schoonste Stranden Verkiezing weer van start en kan er gestemd worden op het favoriete stukje kust. Jouw lievelingsstrand, waar je lekker in het zand ploft zonder peuken, plastic of ander zwerfvuil tegen te komen. Dat is belangrijk, want op een schoon strand hebben mensen een leukere dag én blijven ze langer hangen. Daarom slaan bezoekers, beheerders en paviljoenhouders ook deze zomer weer de handen ineen om de stranden superschoon te maken en te houden. Stemmen op je persoonlijke favoriet kan tot en met donderdag 13 augustus.

Kust onder de loep
Vier provincies, 50 stranden en een heleboel Supporters van Schoon. Onze kust wordt weer goed onder de loep genomen deze zomer. Strandprovincie Zeeland is al jaren de schoonste – in 2014 gewaardeerd met een 9,6 – maar ook Friesland (9,3), Zuid-Holland (9,2) en Noord-Holland (9) scoren goed. De cijfers zijn een combinatie van bevindingen van ANWB-experts die de stranden inspecteren en stemmen van het publiek. De inspecteurs zien een stijgende lijn op de schaal van schoon: steeds meer stranden scoren ‘zeer goed’. Alle stranden hebben supporters nodig, want wat schoon is moet schoon blijven. Door te stemmen maak je kans op mooie prijzen, voor jou en je strand. Behalve het Schoonste Strand van Nederland, is er ook de prijs voor het Schoonste Strand van de Provincie en de Innovatie Award voor een vernieuwende aanpak. Stemmen dus, want je strand heeft je nodig.

450 kilometer strand ter controle
Nederland heeft 450 kilometer kust – dat is nogal wat strand om te controleren. Nico Graaf werkt als inspecteur bij de ANWB en stapt ieder jaar het zand in om metingen te doen. “We bepalen de schoonheidsgraad door op verschillende plekken te meten: bij de opgang, bij paviljoens en verderop op het strand. De jury maakt een beoordeling op basis van onze aantekeningen en foto’s. Nieuw dit jaar is de prijs voor meest innovatieve aanpak. Een bijzonder schoonmaakapparaat, een opmerkelijke samenwerking of opvallende communicatiemiddelen… Het maakt niet uit wat het is, als het maar helpt om onze kust schoner te maken en schoon te houden. Daar kan overigens iedereen bij helpen: door rommel in de bak te gooien, weggewaaide tasjes op te rapen en goed op te letten dat je al je spullen weer mee naar huis neemt. Belangrijk, want op een schoon strand beleef je toch de mooiste zomer.”

Jutten voor kunst
In vergelijking met 2008 is onze kust twee keer zo schoon. Geweldig natuurlijk, maar er is nog steeds schoonmaakwerk aan de winkel. Supporters van Schoon gaan daarom ook dit jaar weer op de stranden aan de slag. Op Vlieland werkt Sabine Mesli mee aan het burgerinitiatief Doe Mee, Verlos de Zee: “We willen mensen inspireren samen voor de Nederlandse kust te zorgen. Elk voorjaar is er een grote strandschoonmaak en ook door het jaar heen houden we het zo schoon mogelijk. Met z’n allen, want iedereen kan een steentje bijdragen. Er staan jutbakken om wat niet op het strand thuishoort in te doen. Grappige is dat die bakken bijna nooit geleegd hoeven te worden. Niet omdat er nooit wat inzit, maar omdat bijna alles wordt gerecycled. Mensen maken er kunstwerken van of het wordt door de paviljoens hergebruikt. Prachtig toch? Vlieland heeft in elk geval mijn stem, en die van jou?”

Over de Schoonste Stranden Verkiezing
Van maandag 6 juli tot en met donderdag 13 augustus kunnen alle Nederlanders stemmen op hun schoonste en dus lekkerste strand. De jaarlijkse strandencampagne van NederlandSchoon helpt met het bewustmaken van het belang van schone stranden en de rol die mensen daar zelf in kunnen spelen. Op donderdag 20 augustus maken de ANWB en NederlandSchoon bekend welk strand zich een jaar lang het Schoonste Strand van Nederland mag noemen. Ook worden dan de winnaars per provincie uitgeroepen. Nieuw dit jaar is de Innovatie Award voor het strand dat de schoonmaak op een bijzondere, opvallende en uiteraard succesvolle manier heeft aangepakt. Zowel de Schoonste Stranden Verkiezing als Supporter van Schoon zijn initiatieven van NederlandSchoon. Stemmen kan op www.schoonstestrandenverkiezing.nl.

Bronnen: 

Nederland schoon

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie