U bent hier

Potvis strandt op Terschelling

Op 29 juli 2013 strandt er een potvis op het noordoost puntje van Terschelling. Het grote zeezoogdier leeft en wordt op het strand door hulpverleners nat gehouden. Het Protocol Stranding Levende Grote Walvisachtigen treedt in werking.

Zakkend water
Om een uur of drie in de middag wordt de potvis op het strand gesignaleerd door badgasten. Het water heeft zijn hoogste punt net bereikt en is alweer aan het zakken. Dat is voor de gestrande potvis ongunstig.

Water
Het dier wordt nat gehouden, door met waterjets van bergingsboot Typhoon van rederij Noordgat een kuil te maken waar water in blijft staan. Een groot zeezoogdier als een potvis kan er niet tegen om op het droge te liggen. De zwaartekracht drukt het dier dood. De prognoses voor de nog levende potvis zijn dan ook niet florissant. Het dier ligt bij paal 26 op de Terschellinger Boschplaat.

Noordgat
De Typhoon van Noordgat heeft pogingen gedaan het dier weer vlot te krijgen. De potvis keert aanvankelijk zodat hij gunstig ligt met de staart naar het strand en de kop naar zee en hij slaat ook enkele malen met zijn staart.
De reddingspogingen van een levend groot zeezoogdier gaan sinds kort volgens het Draaiboek Walvisstrandingen oftewel Het Protocol Stranding Levende Grote Walvisachtigen. Het draaiboek werd opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken naar aanleiding van de mislukte redding van bultrug Johannes - die een Johanna bleek te zijn - die in december 2012 op de Razende Bol bij Texel lag.

Dood
Na een paar uur wordt duidelijk dat het protocol weer in de kast kan. De potvis geeft om 19.00 uur geen teken van leven meer en wordt later op de avond officieel dood verklaard.

Bronnen: 

Persbureau Ameland
Leeuwarder Courant

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie