U bent hier

Botten vinvis schoon

Het skelet van de gewone vinvis die in augustus op het Texelse strand aanspoelde is schoon. De onderzoekers hadden op het strand al het meeste vlees verwijderd, maar toch zat er nog heel wat aan de botten. Preparateur Chris Walen heeft ervoor gezorgd dat nu ook de laatste vleesresten eraf zijn.

Om de botten helemaal schoon te krijgen, hebben ze ruim drie maanden in een warme Biotex-oplossing gelegen. Onder deze voor bacteriën en enzymwerking optimale omstandigheden is het vlees verteerd. De kleinere botten zijn deze week uit de container gehaald en met een hogedrukspuit met warm water afgespoten. Op vrijdag 21 december waren de grote delen aan de beurt.

Voor het tillen van de schedel en kaken was een kraantje noodzakelijk. Hiermee werden deze zware botten uit de container getild. De onderzijde kon zo ook meteen worden schoongespoten. De botten worden nu gedroogd, waarna ze indien nodig gerepareerd zullen worden. Daarna begint het puzzelwerk voor de preparateur.

Chris Walen zal naar verwachting maanden bezig zijn om de enorme bottenberg opnieuw tot een skelet te transformeren. Hij zal het skelet in tien delen in elkaar zetten, zodat het nog wel te vervoeren blijft. De delen van ongeveer 2 meter lang kunnen dan bij Ecomare weer samengevoegd worden tot één skelet. Wanneer het skelet bij Ecomare te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie