U bent hier

Botten determineren bij Ecomare

Van wie is dit bot?

Tijdens een wandeling door de natuur stuiten mensen regelmatig op een bot. Soms is het een fossiel bot, soms van een recent doodgegaan dier. Leuk om te weten van welk dier het afkomstig is! Op dinsdag 26 september organiseert Ecomare een bottendeterminatieavond. Bioloog en bottenspecialist Arthur Oosterbaan zit vanaf 20 uur klaar om te helpen, te vertellen en uitleg te geven.

Fossiele botten uit de laatste ijstijd worden vaak op het strand gevonden. Ze zijn te herkennen aan de donkere kleur. Wordt het bot lichter na een paar dagen in zoet water, dan is hij maar een paar honderd jaar oud. Blijft hij zwart, dan gaat het waarschijnlijk om een bot uit de ijstijd. Oosterbaan kan het allemaal onderscheiden; van welk dier, uit welk tijdvak en welk onderdeel van het dier.

Op 26 september deelt Oosterbaan zijn kennis tussen 20 en 21.30 uur met een ieder die dat interessant vindt. Gevonden botten mogen worden meegenomen, er liggen botten van allerlei dieren, er zijn determinatieboeken en er kan worden geoefend met het determineren van botten. De toegang is gratis, locatie is het Veldwerkcentrum van Ecomare. De avond vindt plaats in het kader van de Week van de Biologie.

Bronnen: 

Ecomare

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie