U bent hier

Getijdenergie in het Marsdiep

In het voorjaar van 2015 komt er een testlocatie voor getijdenenergie in het Marsdiep bij Texel.

Tocardo
Twee Nederlandse bedrijven die met getijdenstroom actief zijn, gaan de testlocatie bouwen. Een nieuwe turbine wordt gebruikt en getest. De nieuwste turbine van 200kW van turbinebouwer Tocardo gaat getest worden in het Marsdiep. De testturbine heeft een rotordiameter van 10 m en offshorebedrijf Bluewater test tegelijkertijd een drijvend platform waaraan de turbine in het water komt te hangen.

Testlocatie
De testlocatie wordt aan de zuidwestpunt van Texel aangelegd. De stroomsnelheid van de getijden is daar mooi rustig. Andere turbines van Tocardo worden in de Oosterschelde gelegd. Daar is juist een hoge stroomsnelheid.

Bluewater
Een getijdenturbine van Tocardo draait nu zes jaar in de Stevinsluizen van de Afsluitdijk bij Den Oever. Dat is een hele prestatie, want veel getijdenstroomprojecten sneuvelen door technische mankementen. Golfenergiewinning loopt moeizaan. Bij de Schotse Orkney-eilanden liggen twee testvelden die ook met technische mankementen te kampen hebben. Bij golfenergie zijn de golven de vriend, maar die energiebron is tegelijk de grootste vijand van de installatie. Hoe krachtiger de golf hoe meer energie je eruit kunt halen. Met die krachtige golven wordt ook de installatie zwaar belast.
Bluewater test het drijvend platform in het Marsdiep op locatie.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie