U bent hier

Schapenboet verhuisd

De verhuizing van een schapenboet was nog nooit zo makkelijk! Het ging dan ook niet om een echte, maar om een schaalmodel, gemaakt door Ben van Leersum. Op dinsdag 10 oktober droeg Stichting Texels Museum de boet over aan het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal.

Ben van Leersum, medewerker van Museum Kaap Skil, maakte het levensechte model van de schapenboet acht jaar geleden voor een tijdelijke expositie in Ecomare. Nadat deze tentoonstelling was afgebroken, stond de boet in de opslag van Stichting Texels Museum. Doodzonde, vond conservator Alec Ewing, die hem bij toeval tegenkwam. Hij nam contact op met het Cultuurhistorisch Museum en daar bleek men hem graag te willen hebben.

Ben van Leersum bouwde het model in de werkplaats van Museum Kaap Skil. Hij gebruikte daarvoor foto’s en tekeningen van Texelse schapenboeten. Hij rekende ze zelf om naar het formaat van één bij één meter. Ben van Leersum is een ervaren modelbouwer. Hij richt zich vooral op het nabouwen van bunkers, maar heeft inmiddels ook al een tweede schapenboet gebouwd. 

“Het is een mooi gemaakt en zeer realistisch model, maar helaas past het niet in de collectie van Museum Kaap Skil,” vertelt conservator Alec Ewing. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe plek, waar het tot zijn recht komt.” Algauw kwam het Waalder museum in beeld. Dit museum heeft een expositie helemaal gericht op schapenboeten. De ideale plek voor dit model. “Als conservator vind ik het belangrijk om met andere musea samen te werken en elkaar aan te vullen,” zegt Alec Ewing.

Op dinsdag 10 oktober werd het model van de schapenboet naar De Waal gebracht, waar het dankbaar in ontvangst werd genomen door de voorzitter van het museum, Elko Vermeulen. Van Leersum was bij de overdracht aanwezig: “Prachtig dat dit model een mooie nieuwe plek heeft gekregen” zei hij trots.

Bronnen: 

Kaap Skil

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie