U bent hier

Getijdencentrale Texel doet het goed

De getijdencentrale bij Texel doet het uitstekend. Sinds april wekt de drijvende energiecentrale stroom op uit de stroming van eb en vloed en levert aan huishoudens op Texel. Hij doet het beter dan verwacht en weerstaat stormen.

Hij doet het zo goed dat er al plannen zijn voor een grotere turbine en een tweede.
Binnen een half jaar is het project van tekentafel naar stroomleverancier een succes.

Het bedrijf Bluewater, met het hoofdkantoor in Hoofddorp, heeft energieprojecten over de hele wereld en de drijvende energiecentrale bij Texel is daar een van. Bluewater noemt de getijdencentrale een succes. Het is een proef en het getijdenplatform zal niet snel het land van energie voorzien, omdat er maar een paar plekken in Nederland zijn waar voldoende getijdenstroom is om stroom mee op te wekken.

De techniek moet uiteindelijk naar het buitenland, naar eilanden waar de stroom nu nog uit dieselgeneratoren komt en waar voldoende getijdenstromen is om stroom op te wekken.

De centrale bij Texel werkt door middel van een drijvende ponton waar een grote watermolen onder hangt. Die gaat draaien als de getijdenstroom er langs komt. In Zeeland wordt er een geplaatst tussen de pijlers van de Oosterscheldekering.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie